Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Οκτωβρίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Οργανισμοί Δ.Ε.Υ.Α.Λ. Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Οικονομία
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Δ.Ε.Υ.Α.Λ.: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

16/11/2008
Μουσείο Νερού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Μουσείο Νερού της Δημοτικής Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Λάρισας είναι ένα σχέδιο που άρχισε να υλοποιείται. Ήδη έγινε η προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη και σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία της κατασκευής του έργου.

Θα χωροθετηθεί μέσα στα μη χρησιμοποιούμενα, παλιά κτίρια, όπου βρίσκονται οι δεξαμενές που γινόταν στο παρελθόν το φιλτράρισμα του νερού ώστε να γίνει πόσιμο και να διοχετευθεί κατόπιν στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Δεδομένου ότι υπάρχει παράδοση συχνών επισκέψεων κυρίως μαθητών σχολείου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΛ υπήρξε η σκέψη επανάχρησης όλου αυτού του κτιριακού συγκροτήματος, που σήμερα παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, με οργανωμένο τρόπο, ώστε να γίνεται μια ουσιαστικότερη παρουσίαση της σημασίας του στοιχείου του νερού στη ζωή αλλά και του έργου που πραγματοποιείται σήμερα στη ΔΕΥΑΛ.

Η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου γίνεται επιτακτικότερη στις μέρες μας για την συνειδητοποίηση των πολιτών στην χρήση του νερού και την ανάπτυξη οικολογικής αντίληψης, όσον αφορά το πολύτιμο αυτό στοιχείο της φύσης.

Το μουσείο θα λειτουργεί ως πρεσβευτής του νερού και της προστασίας του με έναν διαφορετικό και ποιο διασκεδαστικό τρόπο που θα επιτρέπει στο κοινό να σχηματίσει την δική του κρίση και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα σε σχέση με το θέμα αυτό. Το μουσείο θα ανάγει την θεωρία σε πραγματικές ζωντανές εμπειρίες. Θα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση που θα εκθέτει την ιστορική σημασία, τις πολιτιστικές διακλαδώσεις και τις αυξανόμενες απειλές σε ένα θεμελιώδες στοιχείο το οποίο όλοι μας θεωρούμε δεδομένο.

Ιστορίες της σχέσης του ανθρώπου με το νερό ειπωμένες μέσω της τέχνης του βίντεο καθώς και διαδραστικών εκθεμάτων θα παρέχουν ένα πιο δυναμικό περιβάλλον για να καλλιεργηθεί μια αντίληψη για το νερό και τη σημασία του σε τωρινά και παρελθοντικά γεγονότα.

Η διάρθρωση του μουσείου θα ακολουθεί 4 ενότητες με διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο:
Ενότητα 1 - Γνωριμία με το νερό, Κύκλος του νερού στη φύση: Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζεται η χημεία του νερού και θα γίνεται παρουσίαση της σύστασης του νερού καθώς και των βασικών ιδιοτήτων του.
Ενότητα 2 - Το Νερό στη Ζωή μας, Χρήσεις του νερού: Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται οι πολλαπλές χρήσεις του νερού στην ζωή των ανθρώπων, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται από τη χρήση του.
Ενότητα 3 - Παρουσίαση της ΔΕΥΑΛ και των δραστηριοτήτων της: Στην ενότητα αυτή θα γίνεται γνωριμία με την Επιχείρηση, τις δραστηριότητες και τις παρεχόμενες Υπηρεσίες της, με ιστορικές αναδρομές και τη σημερινή της μορφή.
Ενότητα 4 - Παιχνίδι με το νερό, Περιοδικές εκθέσεις: Στην ενότητα αυτή θα μπορεί κανείς να παίξει με το νερό, να το αισθανθεί και να το χρησιμοποιήσει. Παιχνίδια που εξετάζουν τις γνώσεις των επισκεπτών σε σχέση με το νερό, παιχνίδια που χρησιμοποιούν το νερό ως κινητήριο δύναμη και ως μέσω παραγωγής μουσικής, σιντριβάνια που χορεύουν ακολουθώντας την κίνηση του σώματος, γίνονται το μέσω για να ενδυναμωθεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση του νερού.

Στον Περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί «Πάρκο Νερού» με διάφορες μικροκατασκευές και πίδακες που θα συνδυασθεί με διαδρομές στις παλιές εγκαταστάσεις και επίσκεψη στον υφιστάμενο υδατόπυργο.