Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Λάρισα

Λογότυπο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α.)
Αίθριο ισογείου
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Ο εκθεσιακός χώρος της μόνιμης συλλογής της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Στο βάθος ο πίνακας του Αγήνωρα Αστεριάδη "Πολιτεία (Λάρισα)" (1969, Αβγοτέμπερα σε ξύλο, 165Χ170 εκ.) - δωρεά Κ. & Ν. Αστεριάδη
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Ο εκθεσιακός χώρος της μόνιμης συλλογής της Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ. Διακρίνεται ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα "Προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Μελά" (1879, Λάδι σε μουσαμά, 117Χ83 εκ.)
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Γουναρόπουλος "Κορίτσια που κεντούν", 1920-22, Λάδι σε μουσαμά, 60Χ80 εκ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Θ. Τριανταφυλλιδης "Εκδρομη στο Γαλατσι", 1935, Λάδι σε χαρντμπορντ, 22X31,5 εκ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Τα έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Αναγνωστήριο Εικαστικής Βιβλιοθήκης
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Αμφιθέατρο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Πωλητήριο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)
Καφέ Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Π.Λ.-Μ.Γ.Ι.Κ.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

16/11/2008
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε το 1983. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο ίδρυσής της έως σήμερα, ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιφέρειά της.

Η δωρεά του Γ. Ι. Κατσίγρα
Το 1981 ο γιατρός - συλλέκτης Γ. Ι Κατσίγρας χαρίζει στο Δήμο της Λάρισας την αξιολογότατη συλλογή του των Έργων Τέχνης. Η συλλογή του γνωστού χειρουργού και συλλέκτη συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες της χώρας και είναι μοναδική για τα δεδομένα της ελληνικής περιφέρειας. Περιλαμβάνει 781 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και σχέδια σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου ως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Μετά το θάνατό του, η δωρεά στη Δημοτική Πινακοθήκη συμπληρώνεται με 1170 βιβλία εικαστικού περιεχομένου, καθώς και τα ανεκτίμητης αξίας έπιπλα του γραφείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αγόρασε ο συλλέκτης το 1955. Παράλληλα, χαρίζονται στον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας η ιατρική του βιβλιοθήκη και στο Δήμο Λαρισαίων 4500 λογοτεχνικά βιβλία.

Το κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης
Στο νέο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που εγκαινιάστηκε το 2003, στη συνοικία Νεάπολη της Λάρισας, εκτίθεται μέρος της συλλογής με δημιουργίες των Λύτρα, Βολανάκη, Μαλέα, Παρθένη, Τριανταφυλλίδη, Γουναρόπουλου, Αστεριάδη, Βασιλείου, Ψυχοπαίδη, Μπουζιάνη, Σικελιώτη, Τάσσου, και άλλων σημαντικών καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν.

Μέσω της αισθητικής απόλαυσης, παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της Νεοελληνικής Τέχνης, την εξέλιξη των τάσεων και των τεχνοτροπιών, παράλληλα με τις επιδράσεις που δέχτηκε από διάφορες σχολές και ευρωπαϊκά ρεύματα μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα.

Εικαστική Βιβλιοθήκη
Το 2007 εγκαινιάστηκε η Εικαστική Βιβλιοθήκη του μουσείου, με ένα πλήθος βιβλίων εικαστικού, και όχι μόνο ενδιαφέροντος, σε πρωτότυπες και συχνά σπάνιες εκδόσεις.

Πωλητήριο
Στο χώρο του αιθρίου λειτουργεί και το πωλητήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα δώρα έργα τέχνης με την υπογραφή της Πινακοθήκης, αναπαραγωγές - αντίγραφα έργων σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της συλλογής, κάρτες, σουβέρ, μπρελόκ μπεγλέρια πρεσπαπιέ, χαρτοκόπτες, σελιδοδείκτες σε αλουμίνιο, επάργυρα και πορσελάνινα διακοσμητικά, καθώς και αντικείμενα με αποτυπώσεις έργων της συλλογής (πάζλ, μπλούζες κ.λπ.).

Ακόμη, διατίθενται δημιουργίες του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή καθώς και κοσμήματα γνωστών δημιουργών, αλλά και βιβλία με θέματα που αφορούν στην Ιστορία, την Ιστορία της Τέχνης, τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Χαρακτική, το Ψηφιδωτό, την Αρχιτεκτονική, τη Φωτογραφία και βιβλία - κατάλογοι από την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη Μετσόβου, Ίδρυμα Αβέρωφ Τοσίτσα, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Επίσης στο πωλητήριο διατίθενται και λευκώματα γνωστών εκδοτικών οίκων με θέμα τη ζωή και το έργο σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, έργα των οποίων ανήκουν και στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Μελλοντικοί στόχοι
Στους μελλοντικούς στόχους της Δημοτικής Πινακοθήκης εντάσσονται ποικίλες και πολύμορφες δραστηριότητες, όπως συνεργασία με Μουσεία, Πινακοθήκες, Πνευματικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκθέσεις παραγωγές – μετακλήσεις καλλιτεχνών, ημερίδες – συνέδρια ιστορίας της Τέχνης, διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας εκδοτικής δραστηριότητας, συνάντηση γλυπτών αδελφοποιημένων πόλεων, συμπόσιο εφαρμοσμένων τεχνών, συνάντηση δημοτικών εργαστηρίων ζωγραφικής από διάφορες πόλεις, Biennale νέων καλλιτεχνών.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα φιλοδοξεί και σχεδιάζει να αποτελεί σημείο κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής, να διευρύνει τον ορίζοντα προσδοκίας του κοινού, αφυπνίζοντας τους πολίτες με νέους τρόπους συμμετοχής και διασύνδεσης, συμβάλλοντας, κατά συνέπεια, στην πολιτισμική ανέλιξη της Λάρισας, συνιστώντας την πόλο διεθνούς εμβέλειας.

Ωράριο Λειτουργίας
Χειμερινό ωράριο:
Καθημερινές 10.00-14.00, 18.00-21.00, Σάββατο/Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά

Θερινό ωράριο:
Καθημερινές 10.00-14.30, 19.00-22.00, Πέμπτη 09.00-15.00, Σάββατο/Κυριακή κλειστά

Πληροφορίες
Γ. Παπανδρέου 2 - Νεάπολη
Τ.Κ. 41334
Τηλ. γραμματείας: 2410 621205 (Λαμπρούλη Ιουλία)
Τηλ. προϊσταμένης διοίκησης: 2410 623615 (Βαλασά Πόπη)
Τηλ. οικονομικού τμήματος: 2410 621204 (Αγαπητός Γεώργιος)
Τηλ. εκθεσιακών χώρων: 2410 616266 (Παπανικολάου Ανδρομάχη)
Τηλ. υπεύθυνης δημοσίων και διεθνών σχέσεων: 2410 672499 (Παρασκευούδη Θέκλα)
Τηλ. ελεύθερου εργαστηρίου εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών: 2410 670496 (Μαρίνα Παπουτσή)
Email: dimpinak@altecnet.gr