Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 20 Μαΐου 2022
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Δομημένο Περιβάλλον Πλατείες Λάρισα

Κεντρική Πλατεία
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Κεντρική Πλατεία
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Πλατεία Ταχυδρομείου
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Πλατεία Ταχυδρομείου
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Πλατεία Αγ. Μπλάνα
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Πλατεία Αρ. Λαμπρούλη
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πλατείες
Πεζόδρομοι - Ποδηλατόδρομοι
Πάρκα - Χώροι αναψυχής
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Πλατείες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/11/2008
Ανάπλαση πλατειών

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι μελέτες για την ανακατασκευή και την ανάπλαση των μεγαλύτερων πλατειών -Κεντρικής και Ταχυδρομείου- εντάχθηκαν στην ενιαία λογική του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του ιστορικού κέντρου και διέπονται από τις ίδιες αρχές αντιμετώπισης. Εκπονήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με τη συνεργασία της γλύπτριας τοπίου Ν. Γκόλαντα σε θέματα διαμόρφωσης των επιστρώσεων και των γλυπτών σιντριβανιών. Συνδέονται με το δίκτυο πεζοδρόμων - διευρυμένων πεζοδρομίων και αποτελούν πλέον ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητας και της ζωής της πόλης.

Η πλατεία Ταχυδρομείου περιβάλλεται από τρεις πεζοδρόμους και αναδιαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη του κτιρίου της νέας Ιατρικής Σχολής που αποτελεί σημαντική λειτουργία για την πόλη. Ένα τμήμα της βυθίστηκε σε αμφιθεατρική διάταξη και λειτουργεί ως «ιδιαίτερος» χώρος συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων. Χαρακτηριστική είναι η κατασκευή του «Γλυπτού ποταμού» των δύο μεγάλων γλυπτών σιντριβανιών που, παραπέμποντας στους ορεινούς όγκους των πηγών του Πηνειού ποταμού, στοχεύει στην αποκατάσταση της σχέσης του αστικού τοπίου με το νερό και το ποτάμι. Η πλατεία είναι βυθισμένη στο πράσινο με πολλά ψηλά δέντρα και καθιστικά με αντίγραφα βυζαντινών ψηφιδωτών. Είναι η πλέον ζωντανή και πολυσύχναστη πλατεία της πόλης και καθιερώθηκε ως ο πλέον σημαντικός πόλος ψυχαγωγίας και ποικίλων εκδηλώσεων.

Παράλληλα, επιδιώχθηκε η διατήρηση του ιστορικού χαρακτήρα της Κεντρικής πλατείας της πόλης και των βασικών δομών της λειτουργίας και της δυναμικής της, σε συνδυασμό με την θέση της στον άξονα Φρούριο - Αρχαίο Θέατρο - Πλατεία Ταχυδρομείου. Τα βασικά συνθετικά στοιχεία στον χώρο περιλαμβάνουν το γλυπτό σιντριβάνι-ποταμό ως συνέχεια από την Πλατεία Ταχυδρομείου, υπόμνηση κάτοψης αρχαίου ναού με αλσύλλιο πυκνής βλάστησης, την γλυπτή εξέδρα εκδηλώσεων με τον κατάλληλο χώρο για τις παλαιές προτομές και τις διαδρομές των πεζών που είναι διαγώνιες και κάθετες με έμφαση στην πορεία προς το Αρχαίο Θέατρο. Το σχέδιο των επιστρώσεων είναι έτσι δομημένο ώστε να παραπέμπει σε οργωμένα χωράφια της Θεσσαλικής πεδιάδας. Ταυτόχρονα, διατηρήθηκε ο μεγάλος ελεύθερος χώρος για εκδηλώσεις-συγκεντρώσεις, και διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι για τραπεζοκαθίσματα και δενδροστοιχίες με καθιστικά.

Στην πρώην πλατεία Νέας Αγοράς (Λαού) που μετονομάσθηκε σε πλατεία Δημάρχου Αγ. Μπλάνα, αποκαλύφτηκαν τμήματα του τείχους της πόλης παλαιοχριστιανικής περιόδου, καθώς και τμήμα υπολειμμάτων λουτρών πιθανώς του 4ου αιώνα μ.Χ. Στο υπέδαφός της διαμορφώθηκε υπόγειος χώρος στάθμευσης 300 περίπου θέσεων, ενώ τα βυζαντινά ευρήματα επανατοποθετήθηκαν στην τελική διαμορφωμένη επιφάνεια της πλατείας η οποία ανασχεδιάσθηκε ώστε να τα αναδείξει και να τα εντάξει στον ιστό της πόλης.

Το πλέον πρόσφατο έργο που ολοκληρώθηκε το 2007 είναι η διαμόρφωση της πλατείας Δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη στο λόφο του Φρουρίου και συγκεκριμένα στο χώρο της πρώην μεγάλης υπαίθριας αγοράς της «Τετάρτης», που απομακρύνθηκε. Ο σχεδιασμός της πλατείας και η επιλογή των επιστρώσεων έγιναν, σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με σκοπό να αναδειχθούν το Μπεζεστένι καθώς και οι χώροι του βυζαντινού ναού και του παλαιοχριστιανικού λουτρού, που αποκαλυφτήκαν και βρίσκονται εντός της πλατείας. Στόχος του Δήμου είναι η αναβίωση του πνεύματος της παλαιάς παραδοσιακής αγοράς, σε συνδυασμό με την σημερινή δυναμική της πόλης και η δημιουργία ενός πόλου έλξης πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.