Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Δομημένο Περιβάλλον Πάρκα - Χώροι αναψυχής Λάρισα

Ποδηλατόδρομος στο πάρκο Πηνειού
Δρομείς στο πάρκο Πηνειού
Άποψη του πάρκου
(Φωτογραφία: Αρχείο Β. Τσολάκη)
Άποψη του πάρκου
Το μικρό λιμάνι λέμβων από την απέναντι όχθη
Το μικρό λιμάνι λέμβων

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πλατείες
Πεζόδρομοι - Ποδηλατόδρομοι
Πάρκα - Χώροι αναψυχής
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Πάρκα - Χώροι αναψυχής: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/11/2008
Πάρκο Πηνειού - Ανάπλαση της κοίτης του ποταμού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Βασικό στοιχείο των μελετών και των έργων της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης ήταν και η ένταξη της περιοχής του Πηνειού ποταμού στο αστικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας την ζωογόνο σχέση της πόλης με το ποτάμι της που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα έργα διαμορφώσεων στην κοίτη του ποταμού καλύπτουν σε πρώτη φάση μία περιοχή μήκους 2 χλμ. και εμβαδού 60 στρεμμάτων, από τη γέφυρα των Ναϊάδων νυμφών έως τα γήπεδα των Αμπελοκήπων. Διαμορφώθηκαν πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι συνολικού μήκους 4 χλμ. ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περιπατητές και ποδηλάτες να κατέβουν στην κοίτη του Πηνειού όλες τις εποχές του χρόνου, ράμπες πρόσβασης από τους περιμετρικούς δρόμους και το πάρκο του Αλκαζάρ. Κατασκευάστηκε μικρό λιμάνι λέμβων -με μικρή ξύλινη προβλήτα- με δυνατότητα ελλιμενισμού μικρών σκαφών, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος δίπλα στο νερό για εκδηλώσεις, ρομαντικούς πεζοπόρους και ψαράδες.

Παράλληλα έγινε καθαρισμός και εμπλουτισμός του πρασίνου με τη φύτευση πολλών νέων ανθεκτικών δενδρυλλίων, εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου και δικτύου πυροπροστασίας και ληφθήκαν τα απαραίτητα μέτρα για τον φωτισμό ολόκληρου του χώρου. Επίσης, κατασκευάστηκε μία νέα οδογέφυρα για την αποσυμφόρηση της μοναδικής υπάρχουσας, καθώς και δύο πεζογέφυρες που συνδέουν την περιοχή των Αμπελοκήπων με το ποτάμι και το Αλκαζάρ και τις δύο πλευρές της κοίτης.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώνει τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι μεγάλης σημασίας για όλη την περιοχή της πόλης.

Με τα παραπάνω έργα ο Πηνειός ποταμός αποτελεί πλέον δημοφιλή και αγαπημένο πόλο έλξης για βάδισμα, άσκηση και ψυχαγωγία με τις ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. Έχει πλέον γίνει θεσμός τα τελευταία πέντε χρόνια το Φεστιβάλ Πηνειού με πανελλαδική εμβέλεια.

Στόχος του Δήμου είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και η αισθητική αναβάθμιση της ιστορικής Γέφυρας, που ενώνει τις δύο περιοχές της πόλης εκατέρωθεν του Πηνειού.

Με τη συνεργασία του Δήμου, του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αναδιαμόρφωση του μορφολογικού και του λειτουργικού χαρακτήρα της γέφυρας σε σχέση με το χώρο της μεγάλης διασταύρωσης όπου καταλήγει ο πεζόδρομος Βενιζέλου και βρίσκεται το άγαλμα του αλόγου, του συμβόλου της Λάρισας.

Η μελέτη, που βραβεύτηκε, προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας μεγάλης γέφυρας πεζών και ποδηλάτων με ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίδεται μέσω ενός μεγάλου ξύλινου τόξου που θα προβάλλεται ως το νέο τοπόσημο της πόλης. Επιδίωξη των μελετών είναι η ομαλή μετάβαση των πεζών τόσο προς τους διαμορφωμένους χώρους που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού και το Αλκαζάρ, όσο και προς τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το έργο μελετήθηκε σε συνδυασμό με τον υπό διαμόρφωση κυκλικό κόμβο κυκλοφορίας στη θέση της σύγκλισης όλων των δρόμων που καταλήγουν στο σημείο αυτό, με στόχο την λειτουργική αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της γέφυρας.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2008.