Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

18/11/2008
Ο αρραβώνας & το βρέξιμο των νιόπαντρων

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο αρραβώνας
Τα αρραβωνιάσματα πραγματοποιούνταν πάντα παραμονή Κυριακής μέχρι παραμονή Δευτέρας στο σπίτι της νύφης.

Ο γαμπρός με τη συνοδεία συγγενών και φίλων καθώς και των προξενητάδων έφτανε στο σπίτι της νύφης. Από τη συνοδεία αυτή απουσίαζαν οι γονείς του: η «μάλη» (πεθερά νύφης) και ο «αφέντης» (πεθερός). Το γαμπρό καλωσόριζαν οι συγγενείς και φίλοι της νύφης, που βρίσκονταν ήδη στο σπίτι της.

Ο γαμπρός προσέφερε τη νύφη ως δώρα κοσμήματα, όπως «μπιτζιλίκια» (κόσμημα χεριού), ασημένια βραχιόλια, ασημένια σκουλαρίκια, το «καρφοβέλονο» (κόσμημα για το κεφάλι), καθώς και το δαχτυλίδι του αρραβώνα.

Η νύφη, με τη σειρά της, προσέφερε στο γαμπρό το λεγόμενο «πισκίρι», υφασμένο στον αργαλειό, μαντιλάκι και το σερσέλι, ένα στολίδι του κεφαλιού φτιαγμένο από πολύχρωμες κλωστές. Η νύφη προσέφερε «πισκίρια» και στους προξενητάδες.

Αφού γινόταν η προσφορά του δαχτυλιδιού στη νύφη και η ανταλλαγή δώρων, ο γαμπρός με τη συντροφιά του αποχωρούσε για το σπίτι του, όπου ακολουθούσε γλέντι με φαγητό, οινοποσία, μουσική, χορούς και τραγούδια. Το ίδιο συνέβαινε και στο σπίτι της νύφης.

Τα εδέσματα του γλεντιού αποτελούνταν από κότες, γαλοπούλες «μισίρια», που είχαν μαγειρευτεί με ρύζι μέσα σε μεγάλο καζάνι, πίτες, φασόλια, αλλά και αρμιά (λάχανο), ενώ το κρασί έρεε άφθονο.

Τα φαγητά τοποθετούνταν πάνω στο μεσάλι, είδος τραπεζομάντιλου στρωμένου πάνω σε χώμα, ενώ τα καθίσματα ήταν φτιαγμένα ως εξής: πάνω σε πέτρες τοποθετούσαν μαδέρια, τα οποία κάλυπταν με υφάσματα και κάποιες φορές πάνω τους έβαζαν τα μαξιλάρια.

Το φαγοπότι συνοδεύονταν από μουσική, τραγούδι και χορό. Οι ήχοι της φλογέρας και της γκάιντας συνόδευαν τις φωνές και το τραγούδι των συνδαιτυμόνων, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί έφταναν το γλέντι στο απόγειο του. Τα τραγούδια είχαν ως κεντρικό θέμα τον έρωτα και την αγάπη.

Το βρέξιμο των νιόπαντρων
Ανήμερα του Αη Γιαννιού (6 Ιανουαρίου), οι άντρες, που είχαν παντρευτεί προηγούμενες χρονιές, οργανώνονταν σε ομάδες με σκοπό την κατάβρεξη των νιόπαντρων ζευγαριών.

Όλοι οι νιόπαντροι άντρες συγκεντρώνονταν σε κάποιο καφενείο, όπου κερνούσαν τους παρευρισκόμενους. Εάν κάποιος αρνιόταν να κεράσει, τότε τον έριχναν στη γούρνα της βρύσης. Στη συνέχεια μαζεύονταν στην πλατεία, όπου έφτιαχναν ένα ημικυκλικό στεφάνι από ξύλο μουριάς, στολισμένο με πρασινάδες της εποχής. Το στεφάνι αυτό το κρατούσαν δύο άντρες κοντά στη βρύση και όλοι οι υπόλοιποι μαζί με τους νιόπαντρους περνούσαν χορεύοντας από κάτω του. Παράλληλα ένας άντρας κρατούσε βασιλικό, με τον οποίο έβρεχε τους νιόπαντρους. Έπειτα ακολουθούσε γλέντι, όπου κάθε νιόπαντρος έπαιρνε στο σπίτι του τέσσερις με πέντε φίλους του και τους έκανε το τραπέζι.

Τη νιόπαντρη κοπέλα την έβρεχε η κουμπάρα της, που συνοδεύονταν από συγγενείς και φίλες. Στο χέρι της κρατούσε ένα μπακιρένιο κακαβούλι στολισμένο με βασιλικό και κόκκινη κορδέλα. Κατά τη διάρκεια του βρεξίματος, οι παρευρισκόμενες γυναίκες έδιναν ευχές στη νύφη. Έπειτα ακολουθούσε γλέντι με φαγητά, μουσική, χορούς και τραγούδια.


Πηγές:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, «Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη)», Περιοδική έκδοση Π.Ο.Σ.Α.Ρ., τεύχος 2, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2005

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας, «Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη)», Περιοδική έκδοση Π.Ο.Σ.Α.Ρ., τεύχος 5, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2007