Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Φεβρουαρίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Λάρισα Αποδράσεις Κίσσαβος

Στις πλαγιές του Κισσάβου
(Φωτογραφία: Πιτσούλης - Ντάγκας (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))
Δάσος στον Κίσσαβο
(Φωτογραφία: Γραβάνης (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))
Στις πλαγιές του Κισσάβου σχηματίζονται μικρά ρέματα
(Φωτογραφία: Γραβάνης (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))
Ποδηλασία βουνού
(Φωτογραφία: Γραβάνης (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))
Το ορειβατικό μονοπάτι Ο2
(Φωτογραφία: Αρχείο Ντάγκα)
Κατάβαση φαραγγιών
(Φωτογραφία: Πιτσούλης - Ντάγκας (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))
Το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Λάρισας στη θέση Κάναλος
(Φωτογραφία: Πιτσούλης - Ντάγκας (Αρχείο ΜΚΟ ΔΡΥΑΣ))

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δομημένο Περιβάλλον
Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία
Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης
Οργανισμοί
Μέσα Μεταφοράς
Διαμονή
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία
Αδελφοποιημένες πόλεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αμπελάκια
Καλλιπεύκη
Καρυά
Κίσσαβος
Κρανιά
Ραψάνη
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

19/11/2008
Κίσσαβος (Όσσα)

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Κίσσαβος ή Όσσα βρίσκεται βορειοανατολικά του Νομού Λαρίσης και χωρίζεται από τον Κάτω Όλυμπο με την κοιλάδα των Τεμπών. Ανατολικά καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος ενώ δυτικά βλέπει τη πεδιάδα της Λάρισας.

Η αναφορά του ονόματος της Όσσας, στη μυθολογία, γίνεται στις προσπάθειες των γιγάντων να τοποθετήσουνε τα τρία μεγάλα βουνά μαζί (Όλυμπος, Όσσα, Πήλιο) για να φτάσουν τους θεούς. Η Όσσα αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα Κίσσαβος από την Άννα Κομνηνή στην «Αλεξιάδα» (12ος αι.). Αυτή είναι και η ονομασία που επικράτησε και είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.

Η ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου («Προφ. Ηλίας» 1.978 μ.) έχει κωνικό σχήμα και είναι ορατή από όλο σχεδόν το Νομό. Εδώ βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο είναι χωμένο στο έδαφος.

Ο Κίσσαβος έχει πλούσια και πυκνή βλάστηση που περιλαμβάνει δάση οξιάς, καστανιάς, κουμαριάς, ελάτης και βελανιδιάς, όπως και κέδρους, πλατάνια, κρανιές, φλαμουριές και βατομουριές. Μια μεγάλη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη «Αισθητικό Δάσος της Όσσας» και προστατεύεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000).

Στις πλαγιές του φιλοξενούνται γραφικά χωριά και σχηματίζονται πολλές μικρές χαράδρες και ρέματα, δημιουργώντας πανέμορφους καταρράκτες, εντυπωσιακά φαράγγια και μικρές λιμνούλες. Το πιο εντυπωσιακό φαράγγι είναι αυτό της Καλυψούς, στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι πνιγμένο στο πράσινο, με βαθιές πεντακάθαρες λίμνες.

Η ανατολική πλευρά του καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος σχηματίζοντας πολλούς μικρούς ορμίσκους με υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα νερά.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, όπως ορειβασία, κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία βουνού και διάσχιση με οχήματα 4Χ4, καθώς διασχίζεται από καλοσημαδεμένα μονοπάτια (Ο2) και διαθέτει οργανωμένα αναρριχητικά πεδία. Επίσης το Ορειβατικό Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στη θέση «Κάναλος» (1.604 μ. υψ.) διαθέτει κατάλληλη υποδομή για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.