Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 14 Ιουλίου 2020
Πολιτισμός Τύπος Εφημερίδες Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ημερήσιος Κήρυκας Online
Η επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εφημερίδες
Περιοδικά
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Εφημερίδες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/11/2008
Εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας»

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο «Ημερήσιος Κήρυκας» είναι μία από τις παλαιότερες εφημερίδες της Θεσσαλίας, αλλά και της χώρας. Πρωτοεκδόθηκε ως «Κήρυξ» τον Απρίλιο του 1906, λίγα χρόνια μετά την ήττα στον πόλεμο του 1897, από τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης Γ. Σερεμέτη και τον Α. Φαρμάκη.

Η Λάρισα τότε ήταν μια πόλη 12.000 κατοίκων, γεγονός που αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για μια επιχείρηση εκδοτικού χαρακτήρα. Ωστόσο το πρώτο βήμα είχε γίνει. Η διάρκεια ζωής εκείνου του πρώτου εκδοτικού εγχειρήματος ήταν ένας μήνας. Την περίοδο εκείνη ο «Κήρυξ» πρωτοστάτησε στην ίδρυση Εργατικού Κέντρου, Σκοπευτηρίου, Πυροσβεστικού Σώματος, της διοργάνωσης Πανελλήνιων Ιππικών Αγώνων, της δημιουργίας Πανθεσσαλικής Γεωργικής Εκθεσης.

Ακόμη είχε συνδεθεί με τον Μακεδονικό Σύνδεσμο Λάρισας, που οργάνωσε και κατηύθυνε τον Μακεδονικό Αγώνα στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια η έκδοση σταμάτησε για ν' αρχίσει η δεύτερη περίοδος της εφημερίδας από τον Μάιο του 1923, με εκδότη τον δικηγόρο και πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αδάμ Νικολαΐδη, που είχε ως συνεταίρο τον Αλκιβιάδη Μακρή. Ο Α. Νικολαΐδης ήταν πολιτευτής του Λαϊκού Κόμματος και τότε αρχισυντάκτης της εφημερίδας ήταν ο Θρ. Μακρής και συντάκτες ο Κ. Περραιβός και ο Φ. Μακρής.

Το 1931 διευθυντής σύνταξης αναλαμβάνει ο Κ. Περραιβός με διαχειριστή τον Μ. Χαδέλη, μέχρι το 1941. Το 1937 ο «Κήρυξ» γίνεται επιχείρηση συνεταιρική των Κ. Περραιβού, Μ. Χαδέλη και Γ. Ζάγουρα.

Μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας του, την περίοδο της κατοχής, επανεκδίδεται το 1945 με τον τίτλο «Ημερήσιο Κήρυξ» και εκδότη - διευθυντή τον Μιχ. Χαδέλη, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου. Αρχισυντάκτης της εφημερίδας είναι τότε ο Τ. Γραμματίδης που χρημάτισε πολλές φορές βουλευτής και υπουργός.

Τα χρόνια που ακολούθησαν σφραγίστηκαν με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η εφημερίδα συνέχισε τον παρεμβατικό της ρόλο με πρώτιστο ενδιαφέρον την πρόοδο και ανάπτυξη της Λάρισας και του νομού εν γένει.

Στις 13 Ιανουαρίου του 1975 πεθαίνει ο ιδιοκτήτης – εκδότης Μ. Χαδέλης και την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβαν η κόρη του Ρένα και ο σύζυγός της Νίκος Καραθάνος. Επί των ημερών τους η εφημερίδα ανανεώνει τον εξοπλισμό της, αυξάνει το συντακτικό δυναμικό της φιλοδοξώντας ν' αλλάξει επί τα βελτίω την εικόνα της διατηρώντας το επίπεδο της δημοσιογραφικής της γραφής.

Τον Ιούνιο του 1989 η εφημερίδα αλλάζει χέρια και αγοράζεται από τον επιχειρηματία Αθ. Ζησόπουλο. Την περίοδο αυτή γίνονται επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομή της εφημερίδας, ενώ το φύλλο από τον Απρίλιο του 1995 εκδίδεται σε σχήμα tabloid και είναι έγχρωμο, προσπαθώντας να υλοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την βασική φιλοσοφία του που είναι η ανοδική πορεία σε συνδυασμό με την προσφορά στην πόλη και στο νομό.

Έκτοτε η εφημερίδα συνεχώς ανανεώνεται και εξελίσσεται. Από το 1989 και μετά από τις θέσεις του Διευθυντή Σύνταξης και του Αρχισυντάκτη πέρασαν οι: Ι. Καλογιάννης, Αν. Γιουρμετάκης, Θ. Χαλκιόπουλος, Απ. Τσίας, Χ. Ανδρεόπουλος, Χρ. Μπεχλιβάνος και Γ. Σιούλας, ενώ πλειάδα δημοσιογράφων έχουν σφραγίσει με την υπογραφή τους τις σημαντικές και λιγότερο σημαντικές στιγμές αυτής της περιοχής.

Τον Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφορεί, μαζί με τον «Ημερήσιο Κήρυκα», το περιοδικό «K-Style» σε πολυτελή έκδοση και τον Απρίλιο του 2004 αλλάζει το κασέ της εφημερίδας και προστίθενται ένθετα ποικίλων θεματικών ενοτήτων.

Η εφημερίδα μέχρι και σήμερα συνεχίζει την προσπάθειά της για αξιοπρεπή δημοσιογραφία, χωρίς ακρότητες, με θέση και άποψη για όσα συμβαίνουν στο νομό μας αλλά και ευρύτερα.


Πληροφορίες
Μεγάλου Αλεξάνδρου 37 (6ος όροφος)
Τ.Κ. 41222
Τηλ.: 2410 252013 - 2410 250272 - 2410 532753 - 2410 532755
Fax: 2410 250762
Email: kirikas@otenet.gr

Ιδιοκτήτης - Εκδότης:
Α. Γ. Ζησόπουλος

Διευθύντρια:
Κατερίνα Αθ. Ζησοπούλου

Διαφημιστικό Τμήμα - Δημόσιες Σχέσεις:
Βασίλης Ζησόπουλος
Τηλ.: 2410 532756