Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας Λάρισα

Απόψη εσωρικού χώρου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Απόψη εσωρικού χώρου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Επιτύμβια στήλη νέου που κρατά λαγό, από τη Ροδιά Τυρνάβου (450-425 π.Χ.)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Καλυκωτός ερυθρόμορφος κρατήρας, από τη Λάρισα (440π.Χ.)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
15 Χρυσό δαχτυλίδι με δακτυλιόλιθο από σάρδιο με έγγλυφη παράσταση Τύχης που κρατά σκήπτρο και πηδάλιο (235 -238 π.Χ.)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

20/11/2008
Εκθέματα Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στο σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, το οποίο στεγάζεται στο μοναδικό σωζόμενο τζαμί της πόλης, εκτίθενται οι αρχαιότητες της μόνιμης έκθεσής του.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα είναι δομημένο χρονολογικά, ακολουθώντας μια κυκλική πορεία μέσα στο χώρο.

Τα ευρήματα προέρχονται από παλιότερες ανασκαφές καθώς και από τις ανασκαφές των Γερμανών αρχαιολόγων τη δεκαετία του 1950 στη Σουφλί Μαγούλα και στην Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου, αλλά και από ανασκαφές κατά την διάρκεια κατασκευής μεγάλων δημόσιων έργων την τελευταία δεκαετία.

Η προϊστορική συλλογή περιλαμβάνει απολιθωμένα οστά ζώων της παλαιολιθικής εποχής και ευρήματα νεολιθικής εποχής, αγγεία, λίθινα και πήλινα ειδώλια, λίθινες σφραγίδες, λίθινα και οστέινα εργαλεία, πήλινα ομοιώματα σπιτιών, κοσμήματα από όστρεα και ενημερωτικό υλικό από συστηματικές ανασκαφές σε πολύ σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί -ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου- η νεολιθική στήλη τύπου μενχίρ και το πήλινο ομοίωμα νεολιθικής οικίας με τοποθετημένα μέσα σ' αυτό οκτώ ανθρωπόμορφων ειδωλίων.

Επιπλέον, ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα ευρήματα καταλαμβάνουν τα ειδώλια λόγω του ότι αποτελούν την πλειονότητα των αρχαιοτήτων που επαναπατρίστηκαν και ένα από τα γοητευτικότερα ανασκαφικά ευρήματα, με ιδιαίτερο συμβολισμό. Τα «Νεολιθικά πρόσωπα της θεσσαλικής γης» από πηλό και μάρμαρο, αντιπροσωπεύουν ποικιλία τύπων: άλλα είναι φυσιοκρατικά, άλλα σχηματοποιημένα. Η εύσαρκη γυναικεία μορφή, όρθια ή καθιστή και συχνά σε κατάσταση εγκυμοσύνης, κυριαρχεί. Οι κομμώσεις παρουσιάζουν αξιοθαύμαστη ποικιλία. Τα χαρακτηριστικά των προσώπων μας οδηγούν στη σκέψη ότι πολλά από αυτά είναι πορτρέτα ενώ άλλα φορούν μάσκες.

Η περιήγηση του επισκέπτη συνεχίζεται με τη συλλογή θεσσαλικής πλαστικής: εκεί μπορεί να απολαύσει εκθέματα Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής, τα οποία προέρχονται από το σημαντικό νεκροταφείο τύμβων στον Άγ. Γεώργιο Λάρισας, από τα Φάρσαλα, τον Αγιόκαμπο και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Εδώ εκτίθενται μερικά από τα καλύτερα δείγματα επιτύμβιων και αναθηματικών αναγλύφων που απεικονίζουν θεσσαλικά πρόσωπα των Κλασικών αλλά και Νεότερων χρόνων όπως η στήλη του Ιλξίνου, τη στήλη της γυναίκας που κρατά αλάβαστρο στο ένα χέρι και σφαίρα στο άλλο, καθώς και τη στήλη του κρανοφόρου πολεμιστή, ο οποίος έπεσε στη μάχη της Τανάγρας το 457 π.Χ., αγάλματα Ελληνιστικής Εποχής, επιτύμβιες στήλες και αγάλματα Ρωμαϊκής Εποχής με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτό της μικρής Ηρακλιώτισσας από τον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών και της οικογένειας ολόγλυφων δελφινιών από τον Πρίνο Τρικάλων.

Τα εκθέματα αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα από τα χιλιάδες ευρήματα που περιμένουν στις αποθήκες για να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο Νέο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και να μιλήσουν για την πλούσια και πολύ σημαντική ιστορία της περιοχής από την προϊστορία ως τα μεταβυζαντινά χρόνια.