Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτισμός Τέχνες Μουσική Δημοτικό Ωδείο Λάρισας Λάρισα

Το κτήριο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Η αίθουσα συναυλιών του Ωδείου
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Ω.Λ.)
Παρουσίαση της Ιταλικής όπερας Τραβιάτα του Βέρντι στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με τη διεθνούς φήμης Λαρισαία σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου στον κεντρικό ρόλο.
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Ω.Λ.)
Έκθεση στο αίθριο του Ωδείου
(Φωτογραφία: Αρχείο Δ.Ω.Λ.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/11/2008
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, τον Νοέμβριο του 2008, συμπλήρωσε 78 χρόνια δημιουργικής πορείας. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1930 δημοσιεύτηκε, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με την οποία συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, διοικούμενο από 11μελές συμβούλιο. Η επίσημη ίδρυση του Δ.Ω.Λ. εντοπίζεται στις 17 Νοεμβρίου του 1930.

Εκτός από την περίοδο του πολέμου 1940-1947, η λειτουργία του είναι μέχρι σήμερα συνεχής.

Από το 1930 έως και το 1953 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στεγαζόταν στο παλαιό κτίριο στην πλατεία Λαού, πρώην πλατεία Ανακτόρων. Για δύο χρόνια περίπου, ως χώρος στέγασης χρησιμοποιήθηκε και το τζαμί, ενώ το 1953 κατασκευάστηκε το προγενέστερο κτίριο. Το 1989 ξεκίνησε η κατασκευή του σημερινού κτιρίου και μέχρι το 1993 μεταστεγάστηκε στην οδό Ογλ. Σήμερα στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο, με άνετους και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους.

Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το έργο που επιτελεί το Ωδείο είναι εκπαιδευτικό και πολιτιστικό, παραμένοντας ένας πολύτιμος παράγοντας προόδου στη ζωή της πόλης μας. Εκπαιδεύοντας παιδιά από τα πρώτα στάδια μέχρι το πέρας των σπουδών τους, χορηγεί πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος.

Από την ίδρυσή του διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν πάντοτε ο εκάστοτε δήμαρχος, μέχρι το μέσον -περίπου- της τελευταίας τετραετίας του Αριστείδη Λαμπρούλη. Μέχρι το 1966 (χρονολογία που υπήχθη εκπαιδευτικά στο Υπουργείο Πολιτισμού), καθήκοντα Διευθυντού εκτελούσε πάντοτε ο εκάστοτε γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου. Από το 1966 και μετά, διευθυντές του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ήταν κατά χρονολογική σειρά οι : Γεώργιος Μίγκος, Φεβρωνία Λουίζου, Iωάννης Τσανακάς, Αντώνιος Σακελλάριος και ο σημερινός Απόστολος Αλεξίου.

Στην ανοδική πορεία του Δ.Ω.Λ., συντέλεσαν ουσιαστικά οι εκάστοτε δάσκαλοι και καθηγητές καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του.

Η συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντική. Συνεργάστηκε ή διέθεσε την αίθουσα συναυλιών του, σε μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και άλλες πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια, εκθέσεις κ.ά.

Πρέπει να αναφερθεί ότι από το 1947 που ξαναλειτούργησε το Δ.Ω.Λ., είχε αξιοθαύμαστη εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Λειτούργησε Δραματική Σχολή, υπό τη διεύθυνση του Αδαμάντιου και της Μαίρης Λαιμού. Οι καθηγητές-ηθοποιοί έκαναν αργότερα σημαντική καριέρα στην Αμερική. Επίσης λειτούργησε και Σχολή Κλασικού Χορού. Οι μετακλήσεις διεθνούς φήμης καλλιτεχνών , διαδέχονταν η μία την άλλη στις συναυλίες συνδρομητών του Δ.Ω.Λ. και η αίθουσα, βεβαίως μικρότερη από αυτή, ήταν πάντα κατάμεστη. Μουσικές προσωπικότητες του ελλαδικού χώρου όπως Μάριος Βάρβογλης, Αντίοχος Ευαγγελάτος κ.ά. παρακολουθούσαν την πορεία και προήδρευαν στις εξετάσεις μέχρι το 1966, όπου η νέα νομοθεσία υποχρέωνε την αυτόνομη πλέον εκπαιδευτική πορεία του Δ.Ω.Λ.

Η πορεία του Ωδείου ήταν συνεχώς ανοδική. Έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μουσικό σχολείο, μοναδικό στο είδος του. Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, εκτιμώντας τη σημασία του έργου του Δ.Ω.Λ., έδινε μεγάλη βαρύτητα και προώθησε σημαντικά με κάθε τρόπο το έργο του σε όλους τους τομείς έκφρασής του. Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, και η σημερινή Δημοτική Αρχή στις απαιτήσεις της πόλης για μουσική παιδεία, έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική του πορεία και λειτούργησε τάξεις για όργανα, που πριν δεν είχε.

Σήμερα στο Ωδείο της πόλης μας λειτουργούν σχολές πιάνου, εγχόρδων, ξύλινων πνευστών, χάλκινων πνευστών, κιθάρας, κρουστών, ανωτέρων θεωρητικών, μονωδίας, βυζαντινής μουσικής, ακορντεόν, αρμονίου, παραδοσιακής μουσικής, pop-rock, λαϊκών οργάνων, προωδειακής.

Στις ανωτέρω σχολές διδάσκουν καταξιωμένοι δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα με τη γνώση και την εμπειρία τους στη μουσική κατάρτιση των μαθητών τους. Σημειώνεται ότι για μικρά παιδιά ηλικίας 5-6 χρόνων λειτουργεί μουσικό τμήμα νηπίων, στο οποίο ο τρόπος διδασκαλίας και η διδακτέα ύλη είναι εναρμονισμένα πλήρως με την ηλικία τους. Το τμήμα αυτό λειτουργεί δωρεάν.

Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με 750 μαθητές και 70 καθηγητές μουσικής περίπου, 5 μαέστρους και 10 υπαλλήλους, συνεχίζει να αποτελεί ένα κύτταρο μάθησης και πολιτισμού, που αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι μπορεί να κυοφορεί στοιχεία αισθητικής αλλοίωσης σε μια εποχή που το «κλασικό» φαντάζει και ξεπερασμένο.

Όλοι οι άνθρωποι του Ωδείου, με ιδιαίτερη ευαισθησία προσπαθούν να προσεγγίσουν, καθώς και να επιλύσουν αρκετά από τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανοδική πορεία της μουσικής παιδείας στη Λάρισα. Η Δημοτική Αρχή, η Διοίκηση, η διεύθυνση, το διοικητικό, το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, προσπαθούν καθημερινά να εκπληρώσουν στο ακέραιο το σκοπό του Δημοτικού Ωδείου και να επιβεβαιώσουν τα 78 χρόνια που το ίδρυμα υπηρετεί την πόλη μας, τιμώντας την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Όπως τονίζουν, θα συνεχίσουν με το ίδιο σθένος, ασπαζόμενοι τα λόγια του Μέντελ: «Ανυψούντες τις ιδιότητες της ψυχής, εκμηδενίζουμε, κατά μεγάλο μέρος, την πλάνη των αισθήσεων»...

Πληροφορίες
Πλατεία Μπλάνα (Λαού)
Τ.Κ. 41221
Τηλ. Προέδρου: 2410 251771
Τηλ. Διευθυντή: 2410 250956
Τηλ. Γραμματείας: 2410 531960 - 2410 536886
Τηλ. Τεχνικής Υπηρεσίας: 2410 531784
Τηλ. Βιβλιοθήκης: 2410 535847
Email: dodiolar@yahoo.gr