Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 08 Ιουλίου 2020
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Βλάχοι Λάρισα

Ο Τρανός Χορός στην Αβδέλλα (1927)
(Φωτογραφία: Αρχείο Σ. Μπέζα)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Βλάχοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/11/2008
Ο Τρανός Χορός των Βλάχων

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Τρανός Χορός χορεύονταν σε μεγάλες γιορτές και αποτελούσε το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της χρονιάς για τους Βλάχους.

Πρόκειται για έναν τελετουργικό χορό, αργό, απλό αλλά συνάμα μεγαλοπρεπή και περήφανο. Λάμβανε χώρα είτε στις αυλές των εκκλησιών είτε σε επιλεγμένες υπαίθριες τοποθεσίες, τα λεγόμενα «πατώματα».

Στον Τρανό Χορό, οι άγραφοι κανόνες καθόριζαν τα θέματα και τις διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα θα εντάσσονταν στο ενιαίο χορευτικό σύνολο. Οι κανόνες αυτοί τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλους. Μπροστά έμπαινε πάντα η ομάδα των ηλικιωμένων, με κορυφαίο τον γηραιότερο. Ακολουθούσαν οι μεσήλικες και κατόπιν οι νεώτεροι και τα παλικάρια. Έπειτα, ακολουθούσαν οι γυναίκες με την ίδια αυστηρή σειρά. Έτσι σχηματιζόταν ένας τεράστιος κύκλος «με μια κεφαλή». Στο μέσον του κύκλου επόπτευε ο τελετάρχης, που ήταν πρόσωπο σεβαστό κι ως εκ τούτου αποδεκτό από ολόκληρη την κοινωνική ομάδα και ο οποίος συντόνιζε το χορό, έδινε τον τόνο και ρύθμιζε κάθε λεπτομέρειά του.

Η σειρά του Τρανού Χορού, κάποιες φορές, καθοριζόταν και από την κοινωνική διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Έτσι, μπροστά χόρευε η εύπορη τάξη των εμπόρων, ακολουθούσαν οι βιοτέχνες, ύστερα οι κτηνοτρόφοι με τις άσπρες φουστανέλες τους και τέλος έκλειναν τον κύκλο οι κυρατζήδες με τις μαύρες φουστανέλες τους.

Το τραγούδι άρχιζε από τον κορυφαίο κι επαναλαμβανόταν ρυθμικά από τις υπόλοιπες ομάδες. Τα τραγούδια, που ακούγονται στον Τρανό Χορό, διαφοροποιούνταν από περιοχή σε περιοχή, ήταν πότε βλαχόφωνα και πότε ελληνόφωνα, και μπορούν να καταταγούν σε λυρικά, ερωτικά, κλέφτικα, ιστορικά, ξενιτιάς, κ.λπ.

Πηγή: Δρούκας Β. & Μπέζας Σ., Μελέτη σχετικά με την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό των Βλάχων, Πτυχιακή εργασία ΤΠΤΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεπτέμβριος 2004