Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Πολιτισμός Τέχνες Ζωγραφική Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ζωγραφική
Γλυπτική
Μουσική
Θέατρο
Λογοτεχνία
Φωτογραφία
Χορός
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Ζωγραφική: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/11/2008
Η ζωγραφική στη Λάρισα τον 20ο αι.

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το 1979 διοργανώθηκε στην πρώτη γκαλερί της πόλης, το «Εργαστήρι», ομαδική έκθεση καλλιτεχνών. Η γκαλερί αυτή υπήρξε ο χώρος, στον οποίο εμφανίστηκε το νέο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής.

Το 1983 με την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, τα έργα ζωγραφικής, Λαρισαίων και άλλων καλλιτεχνών βρήκαν μόνιμη στέγη. Παράλληλα, περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών πραγματοποιούνταν και στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου.

Η πόλη, κατά τον 20ο αι., έχει να επιδείξει πολλούς αξιόλογους σύγχρονους καλλιτέχνες, που ζουν και εργάζονται είτε στη Λάρισα είτε στην Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Ο Χρήστος Σαμαράς (γεν. 1940) ζωγράφος, γλύπτης και συντηρητής στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ. Έχει διακριθεί για τα έργα του, έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις και φιλοτέχνησε αρκετές προτομές.

Ο Γιώργος Ζιάκας (γεν. 1940) σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήρι του Γ. Μόραλη και στο εργαστήρι του Β. Βασιλειάδη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, έχει βραβευτεί και το όνομά του έχει συνδεθεί περισσότερο με το χώρο της σκηνογραφίας.

Ο Γιώργος Λαζόγκας (γεν. 1945) σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Δίδαξε ζωγραφική στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες Συλλογές και Μουσεία. Οι συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις, με χρονική αφετηρία το 1970, ξεπερνούν σε αριθμό τις τριάντα. Ο Λαζόγκας διακρίθηκε μεταξύ νέων ζωγράφων σε παρουσίαση του Goethe Institut το 1970, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης το 1972, καθώς και το Prix Europe 1982 στην Οστάνδη του Βελγίου. Το 2006 οργανώθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη αναδρομική έκθεση σχεδίων του.

Ο Κλεάνθης Χατζηνίκος (γεν. 1949) μαθήτευσε και εργάστηκε κοντά στον Γ. Τσαρούχη και έλαβε μέρος σε αρκετές εκθέσεις.

Ο Θανάσης Τότσικας (γεν. 1951 στη Νίκαια Λάρισας). Σπούδασε στην Αθήνα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1965 και στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts το 1970. Το 1982 πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση, με τίτλο Μεταμορφώσεις 3 στην γκαλερί Δεσμός, ενώ συμμετείχε στην έκθεση Emerging Images στα πλαίσια των εκδηλώσεων Europalia '82 στην Αμβέρσα. Το 1992 πήρε μέρος στην ΙΧ Documenta του Kassel, ενώ το 1997 ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Biennale της Βενετίας.

Ο Ανδρέας Γιαννούτσος (γεν. 1953) σπούδασε στην ΑΣΚΤ. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες Συλλογές, σκηνογράφησε έργα του Θεσσαλικού Θεάτρου και διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Κώστας Νταής (γεν. 1954) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και ασχολείται με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Ο Τάσος Μισούρας (γεν. 1963). Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Γιάννη Μόραλη και Δημήτρη Μυταρά και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με καθηγητή τον Leonardo Cremonini.

Ο Λάζαρος Μαράβας (γεν 1964) σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο του Νίκου Κεσανλή , όπου και αποφοιτεί το 1990. Το 1989 τελείωσε σκηνογραφία στο εργαστήριο του κ. Βασιλειάδη. Το 1998 εργάστηκε στα Studio του πανεπιστημίου Santa Krouz στην Αμερική. Το 1990 πραγματοποίησε την διπλωματική του στο Los Angeles. Από το 1990 έως σήμερα έχει στο ενεργητικό πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.