Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 02 Οκτωβρίου 2022
Περιβάλλον Ο Πηνειός Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Κλίμα
Έδαφος - Υπέδαφος
Χλωρίδα - Πανίδα
Ο Πηνειός
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Ο Πηνειός: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/11/2008
Η μορφολογία του ποταμού Πηνειού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ποτάμι της Θεσσαλίας, ο Πηνειός ποταμός έλαβε τη σημερινή μορφή, μετά την απομάκρυνση των υδάτων, της άλλοτε μεγάλης Θεσσαλικής λίμνης από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών.

Έχει μήκος περίπου 205 χλμ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια με λεκάνη απορροής που καλύπτει έκταση 10.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, μετά τον Αλιάκμονα και τον Αχελώο, που πηγάζει από ελληνικό έδαφος.

Σχηµατίζεται στις δυτικές πλαγιές της νότιας Πίνδου στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Τρικάλων από τη συμβολή του Μαλακασιώτικου ρέματος, που ξεκινάει από τη θέση Ζυγός της οροσειράς της Πίνδου, κοντά στο χωριό Μαλακάσι και του ρέματος Μουργκάνι, που πηγάζει από την Αντιχάσια. Στη συνέχεια εισέρχεται στη λεκάνη της Θεσσαλίας, δυτικά της Καλαµπάκας, όπου δέχεται διαδοχικά τους παραπόταµους Ληθαίο, Πάµισο και Ενιπέα. Δέχεται επίσης μέρος των νερών του Αχελώου, µέσω της τεχνητής λίµνης που σχηµατίστηκε µε το φράγµα Ταυρωπού στην περιοχή της Καρδίτσας.

Ο Πηνειός κινείται στη συνέχεια νοτιοδυτικά και από τα στενά του Καλαμακίου, μεταξύ των βουνών Ζάρκου και Τιτάρου, περνάει στην πεδιάδα της Λάρισας. Μετά τη Λάρισα δημιουργεί έντονους μαιανδρισμούς και κατευθυνόμενος προς τον Κάτω Όλυμπο δέχεται, στα στενά της Ροδιάς, τα νερά του παραπόταμου Τιταρήσιου. Περνάει µέσα από την κοιλάδα των Τεµπών, µεταξύ Ολύµπου και Όσσας (Κσσάβου) και αφού δεχθεί τα νερά των πηγών Δάφνης και Αφροδίτης, στρέφεται βορειοανατολικά και καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος, σχηματίζοντας μικρό δέλτα, νότια του ακρωτηρίου του Πλαταμώνα και βόρεια του χωριού Στόμιο.

Ρέει, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, δια μέσου χαμηλής πεδινής έκτασης με μικρή ταχύτητα ροής, η οποία δεν επιτρέπει τη διάβρωση και την εκβάθυνση της κοίτης του. Αντίθετα, η ήρεμη ροή του ευνοεί την πρόσχωση και έτσι κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων προκαλούνται πλημμύρες, συχνά με καταστροφικά για τις καλλιέργειες αποτελέσματα.