Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 02 Οκτωβρίου 2022
Περιβάλλον Ο Πηνειός Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Φυσική Γεωγραφία
Κλίμα
Έδαφος - Υπέδαφος
Χλωρίδα - Πανίδα
Ο Πηνειός
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Ο Πηνειός: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

23/11/2008
Η ιστορική διαδρομή του ποταμού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Όμηρος αποκαλεί τον Πηνειό «αργυροδίνη» από τις πολλές δίνες, που σχηματίζουν τα καθαρά σαν ασημένια νερά του στην πορεία του.

Τα νερά του ποταμού εκμεταλλεύτηκε ο άνθρωπος ήδη από τη νεολιθική εποχή (περ. 6700 - 3300 π.Χ.), η οποία χαρακτηρίζεται από την παραγωγική δραστηριότητα (καλλιέργεια) και τη μόνιμη εγκατάσταση. Οι σημαντικότεροι οικισμοί (μαγούλες) αναπτύσσονται κοντά στον Πηνειό και τους παραποτάμους του. Η ανασκαφική έρευνα σε διάφορες θέσεις έχει δώσει σημαντικά δείγματα νεολιθικού πολιτισμού.

Ορισμένοι από τους οικισμούς αυτούς συνεχίζουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της χαλκοκρατίας (περ. 3300 - 1100 π.Χ.) και μετατρέπονται στα ιστορικά χρόνια σε ισχυρές, οχυρωμένες πόλεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής.

Μια από αυτές τις πόλεις ήταν και η Λάρισα η οποία από την αρχαιότητα ήταν χτισμένη δίπλα στον Πηνειό που αποτελούσε για πολλά χρόνια το γραφικότερο κομμάτι, και σύμβολο της Λάρισας. Η πέτρινη γέφυρα με τις εννέα καμάρες (τόξα), που επέτρεπε τις μετακινήσεις των κατοίκων της από τη μια όχθη στην άλλη και τα φυσικά αλσύλλια στις όχθες του συγκέντρωναν τους Λαρισαίους στις γιορτές και στους περιπάτους και πρόσφεραν στους Λαρισαίους δροσιά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι ποταμόβαρκες που κυλούσαν στα νερά του, οι βαρελάδες που κουβαλούσαν νερό στην πόλη, η πλούσια βλάστηση, αλλά και οι συχνές πλημμύρες του ποταμού συνθέτουν εικόνες από ένα μακρινό παρελθόν.

Λόγω των συχνών πλημμύρων του, που προκαλούσαν ζημιές, στις παρακείμενες συνοικίες, αλλά και θύματα, τη δεκαετία του 30’ κατασκευάστηκε η νέα κοίτη που οδήγησε το νερό έξω από την πόλη της Λάρισας. Στη δεκαετία του 50’, µετά και από απαίτηση των κατοίκων, επανέφεραν μέρος του νερού στην παλιά κοίτη. Σήµερα λειτουργούν και οι δύο κοίτες. Το χώρισµά τους γίνεται λίγο µετά το Υδραγωγείο, ενώ υπάρχει ρυθμιστής, το φράγµα όπως το λένε οι κάτοικοι, που καθορίζει την ποσότητα του νερού που διοχετεύεται στις δύο κοίτες.

Ο Πηνειός καθόρισε και την οικονομική ζωή της πόλης αφού κοντά στις όχθες του οργανώθηκαν οι επαγγελματικές συνοικίες της Λάρισας. Στα Ταμπάκικα τα βυρσοδεψεία επεξεργάζονταν δέρματα, στα Μύλια λειτουργούσαν οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, στα Σάλια γινόταν η μεταφορά και το εμπόριο ξυλείας και στον Πέρα Μαχαλά, στην αριστερή όχθη του Πηνειού, το νερό βοηθούσε στην επεξεργασία του μαλλιού και στην ανάπτυξη της υφαντικής. Αλλά και η εμπορική δραστηριότητα της πόλης, το μεγάλο εμπόριο των ζώων και οι εμποροπανηγύρεις, διεξάγονταν κοντά στο ποτάμι.

Σήμερα, ο ποταμός συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Με την ανάπλαση της κοίτης του δημιουργήθηκε ένας καταπράσινος χώρος αναψυχής, που αποτελεί σημείο τόσο κοινωνικής όσο και πολιτιστικής δράσης.