Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 02 Οκτωβρίου 2022
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισα

Μακέτα του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Μακέτα του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

24/11/2008
Το ιστορικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία βιβλιοθήκης στην Λάρισα ξεκινούν από το 1891.Την περίοδο εκείνη, η βιβλιοθήκη απετέλεσε τον πρωταρχικό πυρήνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λαρίσης, οι ρίζες της δημιουργίας της οποίας ανάγονται στα πρώτα «Κιτάπια» - Δευτέρια και Κώδικες της Χριστιανικής Κοινότητος Λαρίσης, επί Τουρκοκρατίας.

Στα τέλη του 1939 αποφασίζεται η ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Λάρισα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρώτη διοικητική επιτροπή της δημοτικής βιβλιοθήκης Λαρίσης αποτελούνταν από τους: Δήμαρχο Λαρίσης Στυλιανό Αστεριάδη ως Πρόεδρο, Δημ. Χατζηγιάννη, Αγαμ. Αστεριάδη, Κων. Μακρή και Π. Παπαβασιλείου.
Πρώτος έφορος της δημοτικής βιβλιοθήκης ορίστηκε το μέλος της διοικητικής επιτροπής Κωνσταντίνος Ι. Μακρής, Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγόμενος από τον Τύρναβο Λάρισας.

Με την ίδρυσή της η βιβλιοθήκη στεγάστηκε στο παλιό τουρκικό τζαμί της Πλατείας Ανακτόρων τότε και πλατεία Μπλάνα σήμερα. Την βάση της αποτέλεσαν τρεις δωρεές: α) η Δωρεά Πιπινόπουλου, β) η Δωρεά Λογιωτάτου και γ) η Δωρεά Ομίλου Διανοουμένων, με σύνολο βιβλίων 1800. Το χαρακτηριστικό των δύο πρώτων δωρεών είναι ότι αποτελούνταν από εκδόσεις αναγόμενες στις αρχές του 16ου αι. μέχρι και τα τέλη του 19ου.

Επίσης η τότε δημοτική βιβλιοθήκη είχε στην κατοχή της συλλογή αρχαίων νομισμάτων και αγαλματιδίων. Δυστυχώς κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής χάθηκαν οι αρχαιολογικές συλλογές και αρκετά παλαιά βιβλία.

Μετά την απελευθέρωσή της η βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε σε άλλο δημοτικό κτήριο επί της Σκαρλάτου Σούτσου πίσω από την Κεντρική Πλατεία Λάρισας. Το 1972 με απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου η Βιβλιοθήκη παραχωρείται στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Πολιτισμού και γίνεται Δημόσια. Το 1976 χαρακτηρίζεται ως Κεντρική και μεταφέρεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο επί της οδού Παπακυριαζή 47, όπου διορίζονται οι πρώτοι υπάλληλοι, ένας βιβλιοφύλακας διευθυντής, μια ταξινόμος και ένας κλητήρας.

Σήμερα στην βιβλιοθήκη υπηρετούν έξι μόνιμοι υπάλληλοι ενώ στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δύο βιβλιοθηκονόμοι ΤΕ και ένας οδηγός.

Το νέο κτήριο της βιβλιοθήκης
Από την πρώτη μέρα που η βιβλιοθήκη έγινε Δημόσια ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, που καρποφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 1989 με την αγορά οικοπέδου, εκτάσεως 1450 τμ., από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας - Τυρνάβου - Αγιάς. Τον Νοέμβριο του 1992 έγινε η προκήρυξη της μελέτης του έργου με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΠΘ και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της μελέτης τον Μάιο του 1998 δημοπρατήθηκε το έργο από την ΔΙΕΦΕΣ του ΥΠΕΠΘ με προϋπολογισμό 1.600.000.000 δρχ. (4.695.525 Ευρώ). Η κατακύρωση του έργου έγινε στο ποσό των 756.320.000 δρχ. (2.219.575 Ευρώ). Τον Φεβρουάριο του 1999 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος εταιρεία και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου.

Από τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε καινούρια ανάδοχος εταιρεία και το νέο κτήριο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2009.