Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 30 Σεπτεμβρίου 2022
Πολιτισμός Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Φεστιβάλ Πηνειού

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ιστορία
Αξιοθέατα - Μνημεία
Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες
Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι
Τέχνες
Οργανισμοί
Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ
Τύπος
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Εκδηλώσεις - Φεστιβάλ: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

25/11/2008
Το Φεστιβάλ Πηνειού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Όταν τον Ιούνιο του 2000 ο Δήμος Λαρισαίων διοργάνωσε για πρώτη φορά πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αναμορφωμένη με πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και πεζογέφυρες ιστορική κοίτη του Πηνειού Ποταμού, με τον τίτλο «Γιορτές Πηνειού», λίγοι πίστευαν ότι μέσα σε τόσα λίγα χρόνια θα καθιερώνονταν ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, η φήμη του οποίου απηχεί πλέον σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Σήμερα οι «Γιορτές Πηνειού» είναι και επίσημα ένα πολύ-πολιτισμικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα του Ιουνίου, στην κοίτη του ποταμού Πηνειού, με τους επισκέπτες του να ξεπερνούν κατά πολύ τους εκατόν πενήντα χιλιάδες.

Στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Πηνειού» λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα από εκατό και πλέον συνδιοργανωτές φορείς και συλλόγους της Λάρισας και όχι μόνο, με θεματικές ενότητες τον πολιτισμό, τις τέχνες, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ο χώρος που καταλαμβάνουν τα περίπτερα των συνδιοργανωτών φορέων εκτείνονται κατά μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν μια μεγάλη γιορτή, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, γίνονται δέκτες και πομποί ενός οικολογικού μηνύματος σε μια εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει υπόθεση όλων μας.

Κατά τη διάρκεια των επταήμερων Φεστιβαλικών εκδηλώσεων, διοργανώνονται κάθε χρόνο σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες από μεγάλους καλλιτέχνες, αθλητικές δραστηριότητες με επίκεντρο τον Πηνειό, καθώς και λογιών – λογιών εκθέσεις εικαστικών και happening, που προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα χρονικά και χωρικά με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πηνειού υλοποιείται η «Παραδοσιακή Πολιτεία». Πρόκειται για μια εκδήλωση που βασίζεται στον άξονα: προστασία περιβάλλοντος – πολιτιστική κληρονομιά με τη συμμετοχή τριάντα συνδιοργανωτών φορέων. Αποτελείται από δυο επιμέρους τμήματα. Το «Παραδοσιακό χωρίο», στο οποίο λαμβάνουν μέρος το σύνολο των γυναικείων πολιτιστικών συλλόγων και των αγροτουριστικών συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής εκθέτοντας παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα και παρουσιάζοντας επίσης τις δραστηριότητές τους. Το άλλο τμήμα αποτελείται από συλλόγους βιοκαλλιεργητών, κέντρα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, κέντρα ανθοκομίας και κηποτεχνίας γεωπονικούς συλλόγους και γενικότερα φορείς οικολογικού ενδιαφέροντος.

Στην Παραδοσιακή Πολιτεία εκτός από την έκθεση προϊόντων και τη διάθεσή τους στο κοινό, πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις, όπως επιστημονικές ημερίδες, οικολογικές εκδηλώσεις και ομιλίες, αλλά και εξειδικευμένες επιδείξεις (λ.χ. επίδειξη εύρεσης μανιταριού τρούφας κ.ά.).