Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Ιουλίου 2022
Πολιτισμός Ιστορία Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι Λάρισα

Χρυσό στεφάνι από τη Λάρισα, ελληνιστικής εποχής
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Χρυσά ενώτια από τη Λάρισα, ελληνιστικής εποχής
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
161π.Χ. - Χάλκινα νομίσματα (σηστέρτιοι) από τη Λάρισα. Στον εμπροσθότυπο εικονίζεται η προτομή του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
161π.Χ. - Χάλκινα νομίσματα (σηστέρτιοι) από τη Λάρισα. Στον οπισθότυπο ο Μάρκος Αυρήλιος σε χειραψία με τον Λ.Ουήρο
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Χρυσό στεφάνι από τη Λάρισα, ρωμαϊκής εποχής
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Προϊστορία
Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι
Βυζαντινή Λάρισα
Οθωμανική Κατάκτηση
Απελευθέρωση - 20ος αιώνας
Προσωπικότητες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

28/10/2008
Μακεδονική Κυριαρχία - Ρωμαϊκή Κυριαρχία - Η μεγάλη πανθεσσαλική γιορτή των Ελευθέριων

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Γύρω στον 4ο αι. π.Χ., η Λάρισα στην προσπάθεια της να διατηρήσει τη δύναμη της και την πρωτοκαθεδρία της στο θεσμό της ταγείας ενεπλάκη σε μάχη με την αντίζηλο της, Φάρσαλο και με τη βοήθεια δυνάμεων από την Κεντρική Ελλάδα, τη νίκησε. Αυτή η νίκη όμως πιθανόν να την εξουθένωσε και της στοίχησε την αυτονομία της διότι η ελευθερία της χάθηκε όταν ο Φίλιππος ο Β’ εισέβαλε στην περιοχή. Από το 344 π.Χ. έως το 196 π.Χ. η Λάρισα ήταν υποταγμένη στο όνομα ενός συνασπισμού στους βασιλείς της Μακεδονίας.

Οικονομικά και δημογραφικά η Λάρισα υπέφερε. Αργότερα όμως όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην περιοχή, «απελευθερώνοντας» τη Λάρισα από τους Μακεδόνες, στην εξουσία επικράτησε η αντιμακεδονική παράταξη η οποία ευνοούνταν από τους Ρωμαίους κατακτητές. Κάτω από τη δική τους δημοκρατική διακυβέρνηση, η πόλη γνώρισε μια σύντομη αναλαμπή ακμής χωρίς να παραλείπονται και πολλές φάσεις παρακμής.

Μια από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της ήταν η ίδρυση των Ελευθέριων. Tα Ελευθέρια ιδρύθηκαν προς τιμής του Ελευθερίου Διός, κατά το 2ο αιώνα π.Χ. Ήταν μια μεγάλη πανθεσσαλική γιορτή με απήχηση σε όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, σε πόλεις της Μικράς Ασίας ακόμη και της Ιταλίας. Αυτά περιελάμβαναν μεγάλους ιππικούς αγώνες καθώς και φιλολογικούς, χορευτικούς, γυμνικούς, μουσικούς αγώνες.

Στον αντίποδα, φάση παρακμής διαπιστώνεται όταν στη Λάρισα συγκροτούνται μεγάλες ιδιοκτησίες γης των Ρωμαίων στη Θεσσαλία. O άλλοτε ισχυρός διοικητικός θεσμός του Κοινού των Θεσσαλών τώρα υποβαθμίζεται. Η ζωή γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τους ρωμαϊκούς εμφυλίους ενώ παρατηρείται γενική μείωση του πληθυσμού. Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, η Λάρισα καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση με μετοικήσεις πληθυσμών από τις γύρω πόλεις ενώ παράλληλα γίνονται και απελευθερώσεις δούλων (1).

Ενδιαφέρον έχει εδώ να αναφερθεί ότι η πιο παλαιά πολιτογράφηση που γνωρίζουμε, όσον αφορά μετοικήσεις άλλων πληθυσμών, έγινε στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. από το Γοργία το Σοφιστή, από τον οποίο αναφέρεται σαν τον αστείο των Λαρισαίων. «Ο Γοργίας φέρεται ειπών ότι, όπως ακριβώς οι ολμοποοιοί της Λαρίσης κατεσκευάζον εις τα εργαστήρια της αγοράς της αγοράς τους όλμους, τοιοτοτρόπως και ωρισμένοι άρχοντες της Λαρίσης είχον κατασκευάσει τότε τους Λαρισαίους πολίτας, γενόμενοι τρόπον τινά Λαρισοποιοί». Το σκώμμα του Γοργία αναφέρεται λοιπόν στις πολιτογραφήσεις ξένων που οφείλονταν μάλλον σε σοβαρή κυβερνητική μεταβολή. Μια άλλη πολιτογράφηση έγινε στο τέλος του 3ου αι. π.Χ., όταν ο Φίλιππος, βασιλιάς των Μακεδόνων, έστειλε στους Λαρισαίους γραπτή εντολή να εκλέξουν πολίτες για λόγους πολιτικούς στρατιωτικούς και οικονομικούς. Ειδικότερα, οι λόγοι αφορούσαν την προετοιμασία του πολέμου κατά των Ρωμαίων, την ελάττωση του σώματος των ελεύθερων πολιτών από ολιγανθρωπία και λειψανδρία, τη χαμηλή στάθμη της καλλιέργειας και της σιτοπαραγωγής της Πελασγιώτιδας, και γενικότερα την παραμέληση της αγροτικής καλλιέργειας στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία της Μακεδονικής ηγεμονίας και τους μετέπειτα Ρωμαϊκούς χρόνους (2).

Η Λάρισα βέβαια, κατάφερε να αυξηθεί τόσο λόγω των παραπάνω μέτρων όσο της αγαστής προσπάθειας των Λαρισαίων πολιτών να διασώσουν το περιβάλλον τους. Ο Στράβωνας (3) αναφέρει ότι οι Λαρισαίοι κατασκεύαζαν «αντιπλημμυρικά έργα στη περιοχή Αμυρίου πεδίου» για να προστατεύουν και να βελτιώνουν τη γεωργική παραγωγή τους.

Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα της πόλης της Λάρισας από μια μικρή ημικυκλική έκταση κοντά στην πόλη, με ένα σύστημα κλειστής οικονομίας που επικρατούσε για αιώνες στην αρχαία Ελλάδα, έγινε μια πολιτική και οικονομική ενότητα που περιελάμβανε όλη την πεδιάδα της Πελασγιώτιδας.(1) F. Stählin, Η αρχαία Θεσσαλία (Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη α.ε./ Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.) Τρικάλων, 2008), Σειρά: Κείμενα και Μελέτες, 2η Έκδοση διορθωμένη

(2) Helly, Br., 1985 Η περιοχή της Αρχαίας Λάρισας. Έκταση, όρια, οργάνωση. Πρακτικά του Α' Ιστορικού- Αρχαιολογικού Συμποσίου, Λάρισα: Παρελθόν και μέλλον, Συντακτική Επιτροπή: Γαλλής Κ., Σακελλίων Γ., Σπανός Κ. Λάρισα, Δήμος Λάρισας, 1985

(3) Στράβων, Γεωγραφικά, IX, 440.