Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Οκτωβρίου 2022
Οικονομία Παραγωγικοί Τομείς Λάρισα

Παλιά αλωνιστική μηχανή (Πατόζα)
(Φωτογραφία: Αρχείο Αθ. & Δ. Πιτσίλκα)
Λαρισαίοι αγρότες
(Φωτογραφία: Αρχείο Αθ. & Δ. Πιτσίλκα)
Κατά τη διάρκεια οργώματος
(Φωτογραφία: Αρχείο Αθ. & Δ. Πιτσίλκα)
Συγκομιδή βαμβακιού
(Φωτογραφία: Αρχείο Αθ. & Δ. Πιτσίλκα)
Κοπάδι προβάτων
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Κτηνοτροφική μονάδα
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οικονομική Ζωή
Παραγωγικοί Τομείς
Προϊόντα - Αγορά
Φορείς
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Παραγωγικοί Τομείς: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

27/11/2008
Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η πόλη της Λάρισας βρίσκεται στο κέντρο ενός έντονα αγροτικού χώρου, αφού ο Νομός Λάρισας έχει τη μεγαλύτερη καλλιεργούμενη έκταση από όλους τους νομούς της Ελλάδας (2.384,9 τ. χλμ., στοιχεία του 2001). Παρόλο που στη Λάρισα η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα κατέχει μόνο το 4,67 %, η οικονομία της, λόγω της θέσης της, επηρεάζεται σημαντικά από αυτόν.

Άσχετα με τη γενικότερη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του πρωτογενή τομέα στο συνολικό ΑΕΠ, που οφείλεται στις πιέσεις που δέχεται η γεωργία, στον περιορισμό του αγροτικού εισοδήματος, στην μείωση των γεωργικών επαγγελμάτων και την προσπάθεια αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δραστηριότητας, ο Ν. Λάρισας έχει μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η ίδια κατάσταση παρουσιάζεται και σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ν. Λάρισας αποδεικνύει τη δυναμικότητα του στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, άσχετα με τη γενικότερη μείωση του.

Το πεδινό και εύφορο έδαφος, το ικανοποιητικό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, το σχετικά μεγάλο μέσο μέγεθος των αγροτεμαχίων και ο υψηλός βαθμός εκμηχάνισης των καλλιεργειών εξασφαλίζουν γενικά αυξημένες στρεμματικές αποδόσεις. Ο πρωτογενής τομέας συντίθεται από πολλές καλλιέργειες, όπως βιομηχανικά φυτά με κύριο το βαμβάκι, σιτηρά, κριθάρι, καλαμπόκι, δημητριακά, ζαχαρότευτλα, καπνά δενδροκαλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα κ.ά.) και αμπελώνες.

Εξίσου αξιόλογη είναι και η κτηνοτροφία, που συμμετέχει με ένα μεγάλο ποσοστό στο ακαθόριστο αγροτικό προϊόν του Νομού και της ίδιας της χώρας και καθιστά το Νομό Λάρισας δεύτερο στον τομέα αυτό. Ο σημαντικότερος κλάδος της κτηνοτροφίας είναι η αιγοπροβατοτροφία και ακολουθούν η βοοτροφία με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, που καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής και μέρος των αναγκών της χώρας και η χοιροτροφία, που συγκεντρώνει ένα σημαντικό αριθμό οργανωμένων μονάδων, τα προϊόντα των οποίων προορίζονται για κατανάλωση και για εμπόριο. Επίσης στο Νομό Λάρισας παράγεται ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αποφυγή της ερήμωσης της υπαίθρου. Συνολικά στο Νομό παράγονται ετησίως πάνω από 17.300 τόνοι τυριών διαφόρων τύπων με το 85% της ποσότητας να αντιστοιχεί σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

O Ν. Λάρισας το οικονομικό έτος 2001 ήταν η 1η παραγωγός περιοχή βαμβακιού με, η 2η στην παραγωγή μήλων, σιταριού και γάλακτος με 20%, 10% και 8% αντίστοιχα, η 3η ροδάκινων με 3%, η 4η τομάτας και κρέατος με 9% και 6,4% αντίστοιχα, η 5η τυριού με 5% και η 7η καπνού με 4,7% της παραγωγής.