Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτισμός Τέχνες Λογοτεχνία Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μεσοπόλεμος - Γενιά του '30
Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

27/11/2008
Βασιλική Παπαγιάννη

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Βασιλική Παπαγιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1927. Ως έφηβη, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος της ΕΠΟΝ. Στα είκοσι πέντε της σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ. και επέστρεψε στη Λάρισα όπου ζει παντρεμένη με το δικηγόρο Σταύρο Παπαγιάννη.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Επιθεώρηση Τέχνης», «Αντί», «Νέα Εστία», «Θέματα Λογοτεχνίας», «Ελίτροχος», σε «Ημερολόγια» της Εταιρείας Συγγραφέων, και στον περιοδικό Τύπο. Τα βιώματά της από την Κατοχή και την Θεσσαλική Αντίσταση αλλά και από την κυριαρχία του μικροαστικού επαρχιωτισμού που επακολούθησε, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα διηγήματα, τις νουβέλες και τα μυθιστορήματά της.

Η Βασιλική Παπαγιάννη κατέχει κεντρική θέση όχι μόνο στη λογοτεχνία της Λάρισας αλλά είναι από τις εξέχουσες πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Το έργο της χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός, η ικανότητα ψυχογράφησης των ηρώων, η σφιχτή συγκρότηση της αφηγηματικής δομής και η λεπτοδουλεμένη γλώσσα των κειμένων της.

Εργογραφία
«Καταχνιά» 1964, «Ανάγνωσμα πριν τη βραδυνή προσευχή» 1972, «Το επιφώνημα της φωτιάς» 1979, «Επαρχιώτες» 1984. Διηγήματα: «Ώριμη νιότη» 1974, «Χαλάσματα» 1992 Νουβέλα, «Κυράνω. Μνήμη της μητέρας μου» 1990 μυθιστορηματική βιογραφία, «Ξένη» 1999 μυθιστόρημα, «Ηττημένοι. Χρονικό Βαγγέλη Γιαννόπουλου» 1988, «Achtung. Καταγραφές από την εποχή της νύχτας» 1999, «Κραυγές της μνήμης. Μαρτυρία» 2005.


Πηγή: Ψύρρας, Θ., Η Λογοτεχνία στη Λάρισα από το 19ο στον 21ο αιώνα, Σχεδίασμα, Λάρισα, 2008