Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτισμός Τέχνες Λογοτεχνία Μεσοπόλεμος - Γενιά του '30 Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μεσοπόλεμος - Γενιά του '30
Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Μεσοπόλεμος - Γενιά του '30: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

27/11/2008
Η λογοτεχνία στη Λάρισα την περίοδο του μεσοπολέμου

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Καθώς προχωρούμε στον εικοστό αιώνα οι νέοι πληθυσμοί που συρρέουν στην πόλη διαμορφώνουν σιγά σιγά συνείδηση Λαρισινού αντιμετωπίζοντάς την ως «δική τους πόλη». Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς ωριμάζει η συνείδηση του «Λαρισινού» παράγονται και αντίστοιχα έργα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Επαμεινώνδας Γ. Φαρμακίδης στα 1926 θα συγγράψει ένα έργο αναφοράς για την ιστορία της Λάρισας, την τοπογραφική και ιστορική μελέτη «Η Λάρισα - από των μυθολογικών χρόνων μέχρι της προσαρτήσεως αυτής εις την Ελλάδα».

Όταν λοιπόν οι προσελθόντες πληθυσμοί των γύρω περιοχών αποκτούν μια σχετική ομοιογένεια η οποία βασίζεται περισσότερο στην κοινότητα βιωμάτων που προκύπτουν από την συμβίωση στον ίδιο τόπο, τότε μόνο παγιώνεται η κατάσταση και στη λογοτεχνία αλλά και στον Τύπο της πόλης.

Επίσης, την δεκαετία του τριάντα εμφανίζεται και ο γνωστότερος ίσως λογοτέχνης της Λάρισας, κι από τους σημαντικότερους της γενιάς του, ο Μ. Καραγάτσης (1908-1960) ψευδώνυμο του Δημήτριου Ροδόπουλου.

Γενικά, την περίοδο του μεσοπολέμου και ιδιαίτερα από το1922 και μετά, καθώς απομακρυνόμαστε από τις συνέπειες των πολέμων παρατηρείται στη Λάρισα μια οικονομική και πνευματική άνθιση. Οι νέοι αναπτύσσουν εκδρομική, αθλητική ζωή, ξεκινούν να γνωρίσουν την Ελλάδα, ιδρύεται ο «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος», οργανώνουν συλλόγους για διαλέξεις. Έρχονται ομιλητές από την Αθήνα. Λειτουργούν φιλολογικά σαλόνια όπως αυτό της Λιλής και του Αποστόλη Κολτσιδόπουλου. Η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» πλέον διαθέτει δεκαπενθήμερη φιλολογική σελίδα.


Πηγή: Ψύρρας, Θ., Η Λογοτεχνία στη Λάρισα από το 19ο στον 21ο αιώνα, Σχεδίασμα, Λάρισα, 2008