Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 19 Ιανουαρίου 2022
Πολιτισμός Τέχνες Θέατρο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο Λάρισα

Λογότυπο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Το κτήριο του Θεάτρου του Μύλου
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Η σκηνή του Θεάτρου
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Παράσταση "Ιφιγένεια" (2007)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο)
Παράσταση "Πέρσες" (2008)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο)
Παράσταση Παιδικής Σκηνής "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" (2007-2008)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Θεσσαλικό Θέατρο
Επίσημη ιστοσελίδα Δημοτικού Θεάτρου

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο
Κουκλοθίασος "Τιριτόμπα"
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

27/11/2008
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Την άνοιξη του 1975 η Άννα Βαγενά (ηθοποιός) μαζί με τον Κώστα Τσιάνο (σκηνοθέτη και μετέπειτα καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεσσαλικού Θεάτρου) και τον Γιώργο Ζιάκα (σκηνογράφο), όλοι τους Λαρισαίοι που χρόνια δούλευαν στην Αθήνα με το όραμα της επιστροφής και της αποκέντρωσης, άρχισαν τις πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση ενός θεάτρου, το οποίο θα μετέφερε από την Αθήνα στην επαρχία ένα μικρό κομμάτι της θεατρικής κίνησης.

Τον Νοέμβριο του 1975 το καταστατικό της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας κατατίθεται στο Πρωτοδικείο και έτσι το πρώτο Περιφερειακό Θέατρο της χώρας είναι πια γεγονός. Εκατόν πενήντα δυο ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν στη σύσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Λάρισας, ανάμεσά τους οι: Μάνος Χατζιδάκις, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δήμητρα Γαλάνη, Θόδωρος Αγγελόπουλος και πολλοί Λαρισαίοι, που με την παρουσία τους εκφράζανε τη βούληση και την προσπάθεια μιας πόλης και μιας περιοχής.

Χωρίς καμία επιχορήγηση του κράτους ή του Δήμου, για οκτώ χρόνια, το Θέατρο όργωσε κυριολεκτικά τον Θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά. Ο κύκλος, όμως, μετά από οχτώ χρόνια είχε αρχίσει να κλείνει.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν οδήγησαν στην μετατροπή της Θεσσαλικής Πνευματικής Πορείας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, από το 1983. Μια δεύτερη περίοδος αρχίζει. Επιχορηγούμενο, πλέον, από το Δήμο Λάρισας και το Υπουργείο Πολιτισμού κατόρθωσε να ανεβάσει μεγάλα θεατρικά έργα, να λειτουργεί δυο σκηνές στη Λάρισα και ακατάπαυστα να περιοδεύει χειμώνα και καλοκαίρι.

Είναι το μοναδικό Δημοτικό Θέατρο που εμφανίστηκε στο «Φεστιβάλ Επιδαύρου» με τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Ηλέκτρα», «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και του Αισχύλου «Χοηφόρες», που χαρακτηρίστηκαν σταθμοί στην έρευνα του Αρχαίου Ελληνικού δράματος.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας είναι το μόνο που αντιπροσώπευσε τη χώρα μας σε πολιτιστική Πρωτεύουσα (στην Αμβέρσα με την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη) και είχε συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

Τέλος, σημαντικό βήμα στην καλλιτεχνική πορεία του θεάτρου υπήρξε η δημιουργία της «Ερασιτεχνικής Σκηνής» και της «Παιδικής Σκηνής» το 1986 και η απόκτηση δικής τους στέγης το 1991 σε αίθουσα στο Μύλο του Παππά. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας διοργανώνει επίσης διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις μέσα στο χρόνο, όπως αφιερώματα, παρουσιάσεις τοπικών συγγραφέων, καλλιτεχνών κ.λπ.

Πληροφορίες
Ρούζβελτ 59
T.K. 412 22
Τηλ.: 2410 621209 - 2410 621210
Fax: 2410 621210
Email: info@thessaliko-theatre.gr