Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 08 Δεκεμβρίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Λάρισα Αποδράσεις Καλλιπεύκη

Η αποξηραμένη λίμνη της Καλλιπεύκης
(Φωτογραφία: Κάσσου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Παραδοσιακή κατοικία
(Φωτογραφία: Κάσσου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Εκκλησία εντός του χωριού
(Φωτογραφία: Κάσσου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Παραδοσιακή κατοικία
(Φωτογραφία: Κάσσου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Οικογένεια γεωργών στο κτήμα τους στον κάμπο της Καλλιπεύκης
(Φωτογραφία: ΕΚΒΥ (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Χώρος Αναψυχής "Η Πατωμένη"
(Φωτογραφία: Κάσσου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δομημένο Περιβάλλον
Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία
Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης
Οργανισμοί
Μέσα Μεταφοράς
Διαμονή
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία
Αδελφοποιημένες πόλεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αμπελάκια
Καλλιπεύκη
Καρυά
Κίσσαβος
Κρανιά
Ραψάνη
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

29/11/2008
Καλλιπεύκη

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Καλλιπεύκη είναι χτισμένη στον Κάτω Όλυμπο σε υψόμετρο 1.054 μ. και σε απόσταση περίπου 57 χλμ. από τη Λάρισα. Πήρε το όνομά της από τα πευκοδάση που την περιτριγυρίζουν. Κατά την αρχαιότητα η περιοχή ανήκε στην Περραιβία. Ιδρύθηκε κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και υπήρξε από το 10ο αι μ.Χ. έδρα επισκόπου, εξαρτώμενου από το Μητροπολίτη Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σπουδαία θέση των κλεφτών. Το χωριό καθρεφτιζόταν στα νερά της λίμνης Ασκυρίδoς μέχρι το 1911, χρονιά που αποξηράνθηκε. Η λίμνη είχε έκταση 5.314 στρ. και ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Την τελευταία δεκαετία συζητείται έντονα η επαναλειτουργία της λίμνης για λόγους οικολογικής ισορροπίας, περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης του Κάτω Ολύμπου.

Το χωριό περιτριγυρίζεται από χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Τα δάση της αποτελούν τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, πηγές με γάργαρο νερό, διάσπαρτα ξωκλήσια και χώρους αναψυχής όπως οι περιοχές της «Πατωμένης» και της «Αγίας Τριάδας». Στα ανατολικά του χωριού υψώνεται η κορυφή «Μεταμόρφωση» με υψόμετρο 1550 μ., και μαγευτική θέα προς τη Χαλκιδική, το αιγαίο και την πεδιάδα της Θεσσαλίας. Στα δυτικά υψώνεται, κατάφυτη με πεύκα και έλατα, η κορυφή «Ανάληψη» με υψόμετρο 1300 μ. και θέα προς την Θεσσαλία και τον Όλυμπο.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η πετρόχτιστη πλατεία με πλατάνια και παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες όπου μπορεί ο καθένας να απολαύσει καφέ, τσίπουρο και φαγητό. Ενδιαφέρον προκαλούν και οι αναρίθμητες βρύσες που βρίσκονται μέσα και έξω από το χωριό με εξαιρετικής ποιότητας νερό.

Το καλοκαίρι του 2003 διοργανώθηκε στην περιοχή το 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κάτω Ολύμπου από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Π.Ο.Φ.Α. (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης) και ακολούθησαν από τότε άλλα δύο. Στη γιορτή των Αγ. Αποστόλων (29 Ιουνίου) στο χωριό γίνεται τριήμερο πανηγύρι συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου.


Πηγή: Μ.Κ.Ο. Δρυάς, Η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Γόννων, Λάρισα 2008