Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Ιουλίου 2020
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Λάρισα Αποδράσεις Καρυά

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δομημένο Περιβάλλον
Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία
Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης
Οργανισμοί
Μέσα Μεταφοράς
Διαμονή
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία
Αδελφοποιημένες πόλεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αμπελάκια
Καλλιπεύκη
Καρυά
Κίσσαβος
Κρανιά
Ραψάνη
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

29/11/2008
Καρυά

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Στα όρια με το νομό Πιερίας είναι χτισμένη η Καρυά. Έχει υψόμετρο 900 μ. και απέχει από τη Λάρισα περίπου 79 χλμ. Το όνομά της το πήρε μάλλον από τις άφθονες καρυδιές («Καρυές») που πάντα υπήρχαν στην περιοχή. Στην περιοχή της Καρυάς βρίσκονταν στο στρατηγικής σημασίας στενό που ένωνε την Περραιβία με τα παράλια της Πιερίας. Από κει πέρασαν στρατεύματα τόσο του Ξέρξη, όσο και Ρωμαϊκά. Μεγαλιθικά ερείπια αλλά και ερείπια Ρωμαϊκής οχύρωσης βρίσκονται κοντά στο χωριό, στη θέση Τιτνάτα. Κατά την Τουρκοκρατία, το χωριό επέδειξε έντονη επαναστατική δράση.

Η Καρυά φημίζεται για το άριστο κλίμα και το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον της. Ολόκληρη η περιοχή βόρεια και ανατολικά του χωριού είναι κατάφυτη από 40.000 στρ. δάσους ελάτης, πεύκου, βελανιδιάς και οξιάς που διαρρέονται από ρυάκια και συνιστούν μνημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Το διεθνές μονοπάτι Ο2 ξεκινά από την Καρυά και με σήμανση καταλήγει στην κορυφή «Μύτικα» του Ολύμπου.

Η Παναγία των Κανάλων (11ος αι.) με σημαντικές τοιχογραφίες και ο ναός του Αγ. Νικολάου (1807) με ξυλόγλυπτο τέμπλο λαϊκής τεχνοτροπίας, αποτελούν σημαντικά μνημεία του χωριού.

Ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει στον τοπικό ξενώνα και να αγοράσει ντόπια αγνά κρέατα, τσίπουρο, τσάι του βουνού και γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Μονή Κανάλων, ενώ το μήνα Αύγουστο γίνεται στην κορυφή Μπεχτέσι (1,300 μ. υψ.), εκδήλωση αφιερωμένη στη σύσταση της πρώτης ανταρτικής ομάδας της περιοχής το 1942.