Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Λάρισα Αποδράσεις Κρανιά

Άποψη του χωριού
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Παραδοσιακό σπίτι
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Η πλατεία του χωριού
(Φωτογραφία: Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς)
Ο ιερός ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Η φύση γύρω από την Κρανιά
(Φωτογραφία: Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς)
Η θέα από το χωριό
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δομημένο Περιβάλλον
Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία
Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης
Οργανισμοί
Μέσα Μεταφοράς
Διαμονή
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία
Αδελφοποιημένες πόλεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αμπελάκια
Καλλιπεύκη
Καρυά
Κίσσαβος
Κρανιά
Ραψάνη
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

29/11/2008
Κρανιά

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Κρανιά είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην ανατολική πλαγιά του Κάτω Ολύμπου, σε απόσταση περίπου 51χλμ. από τη Λάρισα και σε υψόμετρο 650μ. Έχει θέα προς το Δέλτα του Πηνειού, τον Κίσσαβο και τη θάλασσα του Θερμαϊκού. Το όνομα της προέρχεται από τον θάμνο που ευδοκιμεί στις παρυφές του βουνού.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο ελέγχου της πεδιάδας των εκβολών του Πηνειού και του δρόμου που ενώνει τη Θεσσαλία με τη Μακεδονία. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε «Βακούφιον της Σουλτάνας» και απολάμβανε ειδικά προνόμια. Πολλοί κλεφταρματολοί έβρισκαν καταφύγιο στο χωριό, όπως ο περιβόητος Νικοτσάρας που κατάγονταν από την περιοχή.

Παλαιότερα, το χωριό ήταν φημισμένο για τους αλατζάδες του, που ήταν μάλλινα και μεταξωτά υφάσματα, αφού το έδαφος της περιοχής ευνοούσε την καλλιέργεια της μουριάς. Το εμπόριο ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, αφού τους αλατζάδες, που οι γυναίκες έφτιαχναν στα σπίτια με τους αργαλειούς, τους πουλούσαν στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη. Στο χωριό υπήρχαν, επίσης, βαφεία νημάτων, που χρησιμοποιούσαν φυτά, όπως το ριζάρι.

Στην περιοχή βρίσκονται η πηγή Μπουραζάνι και οι κορυφές Γκόλιανη (υψόμ. 1.300 μ.) και Μεταμόρφωση (υψόμ. 1.587μ.), η οποία αποτελεί τη ψηλότερη κορυφή του Κάτω Ολύμπου. Το δάσος της Κρανιάς έχει πλούσια χλωρίδα με δρύες, κρανιές έλατα, πεύκα, κέδρους και πλούσια πανίδα αφού αποτελεί καταφύγιο για πολλούς λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, ασβούς, γεράκια και αετούς.

Σημαντικό στοιχείο του χωριού είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τον 19ο αιώνα εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες μάστοροι, γνωστοί και ως οι «μαστρο-Βαγγελάδες», οι οποίοι ανέπτυξαν σημαντική οικοδομική δραστηριότητα. Πολλά από τα σπίτια που έκτισαν σώζονται ακόμα και σήμερα. Η τέχνη τους μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα η Κρανιά να θεωρείται από τα κυριότερα μαστοροχώρια της Ελλάδας. Χαρακτηριστικές για τα αρχιτεκτονικά τους γνωρίσματα είναι και οι βρύσες Τσίντζηρα και Περδίκη.

Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογες εκκλησίες και εξωκλήσια με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα, που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και μεταβυζαντινές εικόνες, όπως ο Ιερός Ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο Ιερός Ναός της Παναγίας (Εισοδίων της Παναγίας), το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία.

Το καλοκαίρι αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο λόγω του καλού κλίματος. Στην πλατεία του χωριού με τα πλατάνια μπορεί ο καθένας να απολαύσει καφέ, τσίπουρο και φαγητό.


Πηγή: Μ.Κ.Ο. Δρυάς, Η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Κάτω Ολύμπου, Λάρισα 2008