Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Λάρισα Αποδράσεις Ραψάνη

Η Ραψάνη
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Η οικία Τσανάκα
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Η οικία Μαχά
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Παραδοσιακή βρύση
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Θαμώνες καφενείου Ραψάνης
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Το γεφύρι της Μαριγώς στο δάσος των Αγίων Θεοδώρων
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))
Η μονή των Αγίων Θεοδώρων
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. (Αρχείο ΜΚΟ Δρυάς))

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Δομημένο Περιβάλλον
Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία
Ευρωπαϊκή Προοπτική της Πόλης
Οργανισμοί
Μέσα Μεταφοράς
Διαμονή
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία
Αδελφοποιημένες πόλεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αμπελάκια
Καλλιπεύκη
Καρυά
Κίσσαβος
Κρανιά
Ραψάνη
Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες

29/11/2008
Ραψάνη

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Ραψάνη είναι κτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Κάτω Ολύμπου σε απόσταση περίπου 49χλμ. από τη Λάρισα και σε υψόμετρο 550μ. Το όνομά της προέρχεται από τις "ραψάνες", δηλαδή τους σχιστόλιθους που υπάρχουν στο βουνό. Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης του χωριού δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αφού δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές, παρόλα αυτά υπολογίζεται ότι είναι προγενέστερη του 1544 λόγω της ύπαρξης δύο επιγραφών ανέγερσης και ιστόρησης που βρίσκονται στον Ιερό Ναό του Ιωάννη Προδρόμου.

Τον 17ο-18ο αιώνα, το χωριό φημίζονταν για την ανεπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινων νημάτων, την κατασκευή βαμβακερών και μεταξωτών υφασμάτων και το εξαγωγικό εμπόριο. Σήμερα φημίζεται για το περίφημο κρασί της.

Βόρεια του χωριού υπάρχει δάσος γεμάτο πεύκα και έλατα. Ιδιαίτερη θέα προσφέρουν οι τοποθεσίες «Ανήλιο», «Κερατάδες» και «Πούτσαρη», καθώς και οι κορυφές «Προφήτη Ηλία» (υψόμ. 1000μ.), «Γκόλιανη» (υψόμ. 1100μ.), «Τρανή Ράχη» (υψόμ. 1100μ.), «Πηγμένη» (υψόμ. 1000μ.) και «Πέταλο» (υψόμ. 1150μ.). Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια. Το πρώτο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του χωριού και το δεύτερο στη θέση «Ρούτση», από όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Απέναντι από το χωριό βρίσκεται το δάσος των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο έχει μεγάλη οικολογική σημασία λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας του. Στη θέση "Προσήλια", νοτιοανατολικά της Ραψάνης, απλώνονται τα αμπέλια της περιοχής.

Από τις εκκλησίες του χωριού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Ιεροί Ναοί, του Αγίου Αθανασίου (1831) που βρίσκεται στην Άνω Συνοικία, της Παναγίας (1858) που βρίσκεται στην Κάτω Συνοικία και το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1544), που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ραψάνης και αποτελεί το αρχαιότερο θρησκευτικό μνημείο του χωριού.

Έξω από το χωριό υπάρχουν, επίσης, αξιόλογα μοναστήρια, όπως η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκεται μέσα σε δάσος από πλατάνια, καρυδιές και βαλανιδιές, κτίστηκε το 1750 και ανακαινίστηκε το 1868, και η Μονή των Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο δάσος και κτίστηκε το 1778.

Χαρακτηριστικό, επίσης, στοιχείο του χωριού είναι οι 30 πετρόχτιστες βρύσες με το δροσερό νερό τους.

Η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια είναι γεμάτη με παραδοσιακά καφενεία, όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακό καφέ και το εξαιρετικό τοπικό κρασί. Χαρακτηριστικό, επίσης, στοιχείο του χωριού είναι οι 30 πετρόχτιστες βρύσες με το δροσερό νερό τους. Το καλοκαίρι αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο λόγω της μοναδικής του θέσης, των καθαρών νερών και του υγιεινού, ξηρού του κλίματος.

Το χωριό έχει συνδεθεί με τον συγγραφέα Μ. Καραγάτση. Προς τιμήν του κάθε δύο χρόνια διοργανώνονται τα "Καραγάτσεια" από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραψάνης και το Δήμο Κάτω Ολύμπου.


Πηγή: Μ.Κ.Ο. Δρυάς, Η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Κάτω Ολύμπου, Λάρισα 2008