Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 11 Ιουλίου 2020
Οικονομία Προϊόντα - Αγορά Ψωμί - Αρτοποιεία Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ψωμί - Αρτοποιεία
Γλυκά - Ζαχαροπλαστεία
Κρασιά - Αποστάγματα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Ψωμί - Αρτοποιεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

30/11/2008
Το ψωμί

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το ψωμί ήταν και συνεχίζει να είναι η βασικότερη τροφή του ανθρώπου, γιατί περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Έχει συνδεθεί με διάφορες θρησκείες και έχει θρησκευτικό συμβολισμό.

Παλιότερα, «καθάριο» άσπρο ψωμί έτρωγαν κάθε μέρα οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ενώ το «μιγαδερό», ανάμεικτο από διάφορα δημητριακά, αλλά και σκέτο καλαμποκίσιο από σίκαλη, ήταν το ψωμί της δεύτερης και τρίτης τάξης. Το ψωμί της οικογένειας παρασκευάζονταν στο σπίτι από τη νοικοκυρά και τις άλλες γυναίκες.

Στα χρόνια του πολέμου, της πείνας και της δυστυχίας, αποτελούσε το πρώτο αγαθό που επιζητούνταν, παρά το γεγονός ότι και άλλα αγαθά διατροφής ήταν και είναι απαραίτητα για την διατήρηση του ανθρώπινου οργανισμού, όπως π.χ. το λάδι, το αλάτι. Η αναζήτηση του ψωμιού ήταν η πρώτη φροντίδα του γονιού για τα παιδιά και των παιδιών για τους γέροντες γονείς.

Στα χρόνια της Κατοχής, για τον εφοδιασμό των οικογενειών με ψωμί, καθιερώθηκε το δελτίο. Το κάθε άτομο δικαιούνταν τριάντα δράμια ψωμί ημερησίως και όχι όλες τις μέρες, λόγω έλλειψης αλεύρων.

Τα είδη του ψωμιού
• Το καθάριο ή άσπρο ψωμί, φτιαγμένο μόνο από σιτάρι
• Το μιγαδερό ψωμί από μείγμα δημητριακών
• Η μπομπότα, ψωμί από καλαμπόκι
• Η αλειψή, καλαμποκίσιο ψωμί φτιαγμένο χωρίς προζύμι
• Το ψωμί από καθαρό σταρένιο αλεύρι της νέας σοδειάς που ζύμωνε η νοικοκυρά. Ήταν φροντισμένο, γιορτινό, υπόγλυκο και δεν το έτρωγε μόνο η οικογένεια, αλλά το μοίραζαν και σε συγγενείς και φίλους για να ευχηθούν υγεία και πολλά αγαθά.


Πηγή: Γουργιώτη Λ. & Μητροφάνης Γ., Θεσσαλία. Σιτάρι- αλεύρι- ψωμί. Παράδοση και εκσυγχρονισμός, Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, εκδ. ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 1999