Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Οκτωβρίου 2021
Πολιτισμός Τέχνες Λογοτεχνία Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μεσοπόλεμος - Γενιά του '30
Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Μεταπολεμικοί Λογοτέχνες: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

30/11/2008
Μάκης Λαχανάς

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο ψυχίατρος Μάκης Λαχανάς γεννήθηκε στη Λάρισα το 1924. Ο Σωτήρης Παστάκας δεν δίστασε να τον μνημονεύσει ως λογοτεχνικό αντίστοιχο του φωτογράφου Τάκη Τλούπα.

Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο της λογοτεχνίας της Λάρισας και όχι μόνο για το έργο του καθαυτό αλλά και για την συμβολή του στην έκδοση του περιοδικού «Σπαρμός». Πρόκειται για ένα διανοούμενο, δραστήριο, πολυπράγμων, ανήσυχο, διατήρησε μια στάση κριτικής και αμφισβήτησης απέναντι στην κοινωνική, πολιτική και λογοτεχνική ζωή της Λάρισας γεγονός που τον έφερε συχνά στα όρια του εστετισμού. Διακρίθηκε ως μεταφραστής φέρνοντας σε επαφή τους Λαρισαίους με σημαντικά ονόματα της ξένης (κυρίως της γερμανόφωνης) λογοτεχνίας.

Έγραψε θέατρο και παρουσίασε θεατρικό αναλόγιο στη Λάρισα. Δεν δίστασε ακόμη να εκθέσει έργα ζωγραφικής με μεγάλη επιτυχία. Σε σχέση με το έργο του Μάκη Λαχανά, υπάρχει ακόμη ανέκδοτο υλικό το οποίο - ως απόσταγμα μνήμης - αναφέρεται στην Λάρισα και στους ανθρώπους της.

Εργογραφία
«Αλιγάτορες», Αθήνα Έψιλον, 1990. «Beckett, Samuel. Μονόπρακτα», μετάφραση Μάκης Λαχανάς, Αθήνα Δωδώνη 1990. «Strindberg, August. Η καταιγίδα», μετάφραση Μάκης Λαχανάς, Αθήνα Έψιλον, 1991. «Ο Βαζαρέλι είναι εδώ: Τέσσερα μονόπρακτα», Αθήνα Δωδώνη, 1991. «Χωρίς σύνορα» Αθήνα Έψιλον, 1993. «Η επιστροφή του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων» Αθήνα Έψιλον, 2002.


Πηγή: Ψύρρας, Θ., Η Λογοτεχνία στη Λάρισα από το 19ο στον 21ο αιώνα, Σχεδίασμα, Λάρισα, 2008