Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 15 Δεκεμβρίου 2019
Οικονομία Προϊόντα - Αγορά Γλυκά - Ζαχαροπλαστεία Λάρισα

Το ζαχαροπλαστείο Γρηγ. Κωνσταντινίδου
(Φωτογραφία: Αρχείο Κωνσταντινίδη)
Στο εργαστήρι του Ζαχαροπλαστείου Κωνσταντινίδη
(Φωτογραφία: Αρχείο Κωνσταντινίδη)
Το ζαχαροπλαστείο Ολύμπιον του Δ. Γκονταρούλη
(Φωτογραφία: Αρχείο Κ. Γκονταρούλη)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ψωμί - Αρτοποιεία
Γλυκά - Ζαχαροπλαστεία
Κρασιά - Αποστάγματα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Γλυκά - Ζαχαροπλαστεία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01/12/2008
Προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Χαρακτηριστικά προϊόντα ζαχαροπλαστικής της πόλης είναι ο χαλβάς Φαρσάλων ή σαπουνέ -όλα τα ζαχαροπλαστεία που ασχολήθηκαν συστηματικά με το συγκεκριμένο είδος το παρήγαγαν με εξαιρετικό τρόπο- ο κουραμπιές και το μιλφέιγ, το οποίο στη Λάρισα παρασκευάζεται σε σχήμα ορθογώνιο. Λέγεται ότι το Λαρισινό μιλφέιγ είναι ασύγκριτα νοστιμότερο σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας. Τα υλικά του είναι αγνά και φτιάχνεται με πολύ μεράκι.

Τα ζαχαροπλαστεία της Λάρισας χρησιμοποιούν την κρέμα patisserie, την κλασική, και όχι παραλλαγές αυτής, από τη δεκαετία του ’60 ακόμη. Επιπλέον αυτών των γλυκών που προαναφέρθηκαν, δημοφιλές ζαχαροπλαστείο της εποχής, παρήγαγε το παγωτό μόκα, για πρώτη φορά, στη Λάρισα. Τα υλικά του αποτελούσαν η κρέμα παγωτό, κρέμα σαντιγί ζωική, ατόφια, πολύ καλή, νες καφέ και αμύγδαλα καβουρδισμένα.

Λίγο αργότερα, άλλο δημοφιλές γλύκισμα ήταν το νουγκατίν παρφέ, το οποίο ήταν από σοκολάτα και σε σχήμα «τουβλάκι».

Όσον αφορά στις ονομαστικές εορτές οι Λαρισαίοι, τουλάχιστον της δεκαετίας του ’60 με ‘70, παραγγέλνανε, ως επί το πλείστον, τούρτες και σοκολατάκια. Τα σοκολατάκια ήταν παρασκευασμένα από αυθεντική κουβερτούρα υγείας, και όλα τα ζαχαροπλαστεία προσπαθούσαν να αποτυπώσουν όλη τους την «τέχνη και μαεστρία» σε αυτά.

Το 1980, ζαχαροπλαστείο της Λάρισας παρήγαγε για πρώτη φορά στην πόλη, το ελαφρύ παγωτό (light), ενώ παρήγαγε και παγωτό για διαβητικούς με φρουκτόζη.

Σήμερα, τα ζαχαροπλαστεία της πόλης συνεχίζουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Λαρισαίων, παρασκευάζοντας εξαιρετικής ποιότητας γλυκίσματα.