Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 20 Μαΐου 2022
Οικονομία Προϊόντα - Αγορά Κρασιά - Αποστάγματα Λάρισα

Χάλκινος άμβυκας
(Φωτογραφία: Αρχείο Αθ. & Δ. Πιτσίλκα)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ψωμί - Αρτοποιεία
Γλυκά - Ζαχαροπλαστεία
Κρασιά - Αποστάγματα
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Κρασιά - Αποστάγματα: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01/12/2008
Το τσίπουρο

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το τσίπουρο είναι είδος αλκοολούχου ποτού, που παρασκευάζεται στο νομό Λάρισας, από τα στέμφυλα, δηλαδή από τη μάζα που απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών. Η διαδικασία παραγωγής του είναι λίγο πολύ η ίδια σε όλα τα αποστακτήρια. Το τελικό προϊόν μπορεί διαφοροποιείται από την ποιότητα των στέμφυλων, τις αρωματικές ύλες που προστίθενται, όπως γλυκάνισος, μάραθος, φύλλα καρυδιάς, καρποί μυρτιάς, φρούτα, σπόροι, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο, μαστίχα, γαρύφαλλο, κ.ά.) και τη διπλή απόσταξη. Ξακουστό στην Ελλάδα, για την ποιότητά και τη γεύση του, είναι το τσίπουρο Τυρνάβου.

Διαδικασία παραγωγής
Τσίπουρο παράγεται τόσο από λευκά όσο και από κόκκινα σταφύλια. Αφού πατηθούν τα σταφύλια για την εξαγωγή του μούστου, που προορίζεται για την παρασκευή κρασιού, τα στέμφυλα που παρέμειναν τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία. Το αζύμωτο σάκχαρο, που έχει απομείνει στα στέμφυλα, υφίσταται αλκοολική ζύμωση.

Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης, τα στέμφυλα τοποθετούνται σε χάλκινους άμβυκες, όπου και αποστάζονται μαζί με μικρή ποσότητα νερού, αν τα στέμφυλα είναι ξερά, και τις ανάλογες οινολάσπες.

Η θέρμανση του άμβυκα γίνεται με ξύλα, κάρβουνο ή υγραέριο. Οι ατμοί του νερού, της αλκοόλης και των άλλων πτητικών συστατικών κατευθύνονται μέσω σωλήνα στον ψυκτήρα και από εκεί παραλαμβάνονται ως απόσταγμα. Το απόσταγμα διαχωρίζεται στις κεφαλές, την καρδιά και τις ουρές. Οι κεφαλές έχουν μεγάλο αλκοολικό βαθμό (60 - 80 βαθμούς), ενώ οι ουρές περιέχουν πολλές ανώτερες αλκοόλες. Οι κεφαλές και οι ουρές συλλέγονται και προστίθενται στην επόμενη παρτίδα από στέμφυλα για να γίνει νέα απόσταξη, ενώ, η καρδιά περιέχει τα επιθυμητά συστατικά και κρατιέται.

Η καρδιά μπορεί να περάσει από δεύτερη απόσταξη. Μάλιστα, το τσίπουρο διπλής απόσταξης είναι καθαρότερο και έχει λεπτότερο άρωμα και γεύση. Στη δεύτερη απόσταξη μπορούν να προστεθούν διάφορες αρωματικές ύλες, που συνήθως αποτελούν το μυστικό του κάθε μάστορα. Το τελικό απόσταγμα αναμειγνύεται με νερό για να πετύχουμε τους επιθυμητούς αλκοολικούς βαθμούς, που είναι 38-44.


Πηγές:
ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, Οδηγός Νομού Λάρισας, Περιφερειακές Εκδόσεις «έλλα», 2002.
Μ.Κ.Ο. Δρυάς, Η πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Κάτω Ολύμπου, Λάρισα 2008