Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Φεβρουαρίου 2021
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Αποδράσεις - Διαδρομές στη Θεσσαλία Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας Λάρισα

Μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας (1936)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
Κατασκευή του καταφυγίου Κισσάβου (1939)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
16η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στον Κίσσαβο (1956)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
Εκδρομή στο καταφύγιο Κισσάβου (1965)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
Εορτασμός 40 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου (Προφήτης Ηλίας Ραψάνης 1972)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
Πέρασμα του Ασωπού (1996)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)
Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία (Κίσσαβος 2006)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Ο.Σ. Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας
Ιστορία - Τμήματα - Φωτογραφίες - Πρόγραμμα

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας
Τρενάκι Τεμπών
Το Πλοίο της Αγάπης
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

29/10/2008
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1932 με σκοπό την ευρύτερη διάδοση της ορειβασίας και μετέπειτα της αναρρίχησης και της χιονοδρομίας. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους της Λάρισας και με έντονη παρουσία στην κοινωνία της.

Η αδιάκοπη δράση του συλλόγου, επί επτά και πλέον δεκαετίες, έχει ως αποτέλεσμα να φέρει τους Λαρισαίους πολίτες πιο κοντά στη φύση και να δημιουργήσει ένα αίσθημα αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια. Ακόμη τα μέλη του συλλόγου έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν καινούριες εμπειρίες, καινούριες φιλίες και να αναπτύξουν συλλογικό πνεύμα. Έτσι, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων οργανώθηκαν αμέτρητες αναβάσεις στις πιο ψηλές κορυφές της Ελλάδας, εκδρομές για σκι, διανυκτερεύσεις σε καταφύγια του Ολύμπου και του Κισσάβου, χιονοδρομίες, διασχίσεις ποταμών και φαραγγιών.

Το 1936, ο Ε.Ο.Σ. Λάρισας συμμετέχει σε δύο σημαντικά γεγονότα που αφορούν την μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας από την Ολυμπία στο Βερολίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν στη λαμπαδηδρομία από τα Φάρσαλα μέχρι τη Λάρισα και ακόμη οργανώνουν ανάβαση στην κορυφή Σκολιό του Ολύμπου με σκοπό να χαιρετίσουν την Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από το υψηλότερο ελληνικό βουνό.

Το 1938 συστήνεται επιτροπή συντονισμού για την ανέγερση του καταφυγίου του Ε.Ο.Σ. Λάρισας στον Κίσσαβο. Τον ίδιο χρόνο αρχίζει και η θεμελίωσή του στη θέση Κάναλος (υψομ. 1604) η οποία διαρκεί περίπου ένα χρόνο.

Το 1941 - 1945, οι δραστηριότητες του συλλόγου ανεστάλησαν λόγω της Κατοχής. Στο καταφύγιο Κισσάβου λειτούργησε παράνομα τυπογραφείο της αντίστασης κατά το διάστημα αυτό.

Τις δεκαετίες του '50 και του '60, ο Σύλλογος προσελκύει νέους ανθρώπους λόγω της δραστηριοποίησης του στην οργάνωση εκδρομών για σκι. Δημιουργείται έτσι ένα καινούριο ρεύμα δράσης ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου.

Το 1972, ο σύλλογος γιορτάζει τα 40 του χρόνια στον Προφήτη Ηλία Ραψάνης με παρουσία πολλών ορειβατών και του Χρήστου Κάκκαλου του πρώτου Έλληνα ορειβάτη που το 1913 ανέβηκε στον Μύτικα.

Τη χρονιά του 1984, ο σύλλογος ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τους κινδύνους του βουνού, με μαθήματα ορειβασίας και προβολή σχετικών διαφανειών από έμπειρους ορειβάτες. Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής ήταν να τονιστεί πως η ορειβασία είναι απόλαυση και όχι κίνδυνος.

Στον ίδιο ρυθμό, ο σύλλογος συνεχίζει τις δραστηριότητές του, δίνοντας κίνητρα στους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε έναν σύλλογο που αγαπάει και σέβεται τη φύση.


Πληροφορίες
Σκαρλάτου Σούτσου 11
Τ.Κ. 41222
Τηλ: 2410 535097 & 2410 533886
Fax: 2410 535097
Email: eoslarissas@yahoo.gr