Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 08 Ιουλίου 2020
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Βλάχοι Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Βλάχοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01/12/2008
Τα Ανταμώματα των Βλάχων

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Είναι ίσως η σημαντικότερη και κορυφαία στιγμή βλάχικης συνεύρεσης, η συλλογικότερη δράση που χαρακτηρίζει στις μέρες μας την πολιτισμική κοινότητα των Βλάχων. Το ετήσιο «Αντάμωμα των Βλάχων», που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι σε διαφορετικό βλαχοχώρι ή άλλη βλάχικη εγκατάσταση, συγκεντρώνει τους συλλόγους και τα χιλιάδες μέλη τους για μία λαμπρή σειρά εκδηλώσεων διάρκειας τριών ημερών. Στις εκδηλώσεις αυτές προσκαλούνται και λαμβάνουν μέρος Βλάχοι, οργανωμένοι σε συλλόγους όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κι από τις άλλες βαλκανικές χώρες. Το μέγεθος συμμετοχής στο Βλάχικο Αντάμωμα είναι τόσο υψηλό, ώστε πουθενά αλλού και ποτέ άλλοτε δεν συγκεντρώνονται σε ένα μέρος τόσες χιλιάδες Βλάχοι, δηλώνοντας έτσι και έμπρακτα ότι η Ελλάδα αποτελεί τη «γενέτειρα των Βλάχων».

Η ιδέα της δημιουργίας του θεσμού των Βλάχικων Ανταμωμάτων ξεκίνησε γύρω στα 1983 – 1984. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι - φορείς του βλάχικου στοιχείου. Η ιδέα της βλάχικης συνεύρεσης ονομάστηκε «Αντάμωμα» και επίσημα πλέον το πρώτο ετήσιο Αντάμωμα πραγματοποιείται στο Σέλι της Βέροιας το 1985.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε ως μονοήμερο, έγινε διήμερο και στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια τριήμερο, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των Πολιτιστικών Συλλόγων που συμμετέχουν σε αυτό. Στο Σέλι πραγματοποιούνται ακόμη 4 Ανταμώματα, ενώ στη συνέχεια, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο παιχνίδι των Ανταμωμάτων εισέρχεται και το Μέτσοβο, που οι Βλάχοι το θεωρούν ένα από τα μεγαλύτερα αρχοντοχώρια σε κύρος, πλουσιότητα και ιστορία που εκφράζει το βλάχικο στοιχείο.

Η ουσία βέβαια του Ανταμώματος είναι η μαζική συμμετοχή και η γνωριμία, έτσι δεν θα μπορούσαν να λείψουν κι άλλες σπουδαίες περιοχές από την οργάνωση και την υποδοχή του Ανταμώματος, όπως η Κλεισούρα (2003 με το Άργος Ορεστικό), η Πρέβεζα (2002), το Βελεστίνο (προς τιμήν του Ρήγα Φεραίου το 1996), η Σαμαρίνα, η Μηλιά Μετσόβου κτλ. Όμως η πλειοψηφία των Ανταμωμάτων έχει πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο και στη Μηλιά.

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, λαμβάνει χώρα συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, και διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Βλάχων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού του τόπου αυτού.

Το ετήσιο Βλάχικο Αντάμωμα τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να λαμβάνει χώρα τόσο μέσα στο χωριό/πόλη όσο και στην ύπαιθρο. Τις δύο πρώτες ημέρες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην μεγάλη πλατεία του βλαχοχωρίου ή της πόλης, με λαμπρές χορευτικές παρουσίες των σχημάτων των Πολιτιστικών Συλλόγων. Η τελευταία ημέρα του Ανταμώματος (Κυριακή) αποτελεί την κορύφωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων στην ύπαιθρο με τον Τρανό Χορό, το ύψιστο εορταστικό και τελετουργικό γεγονός της βλάχικης κοινότητας.

Η ελληνική πολιτεία τιμάει, υπολογίζει και επιδοκιμάζει το θεσμό του Βλάχικου Ανταμώματος με εκπροσώπους και επίσημους προσκεκλημένους. Το ετήσιο, τριήμερο, Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, αποτελεί τη κορυφαία εκδήλωση της ΠΟΠΣΒ και είναι μια μεγάλη γιορτή του βλαχόφωνου ελληνισμού, με δεδομένη την πανελλήνια εμβέλεια της, το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των εκδηλώσεων, τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού, και την αυθεντική παρουσίαση της πλούσιας πολιτισμικής παράδοσης των Βλαχοφώνων Ελλήνων, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί στο διάβα των αιώνων, και διαφυλάσσεται από τους Συλλόγους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ως «κόρη οφθαλμού».


Πηγή: Δρούκας Β. & Μπέζας Σ., Μελέτη σχετικά με την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό των Βλάχων, Πτυχιακή εργασία ΤΠΤΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σεπτέμβριος 2004