Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 22 Σεπτεμβρίου 2020
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Πολιτιστικοί - μορφωτικοί σύλλογοι Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεάπολης «Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ» Λάρισα

Οδοιπορικό στα μουσικοχορευτικά μονοπάτια της Ηπείρου (2006)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Μ.Σ Νεάπολης "Ο Πελασγός")
Χορευτικό συγκρότημα ενηλίκων
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Μ.Σ Νεάπολης "Ο Πελασγός")
Χορευτικό συγκρότημα παίδων
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Μ.Σ Νεάπολης "Ο Πελασγός")
Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Νεάπολης (2007)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Μ.Σ Νεάπολης "Ο Πελασγός")
Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Νεάπολης (2007)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ε.Μ.Σ Νεάπολης "Ο Πελασγός")

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεάπολης «Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ»
Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΑΒΕΡΩΦ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεάπολης «Ο ΠΕΛΑΣΓΟΣ»: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

01/11/2008
Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεάπολης «O Πελασγός»

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεάπολης «Πελασγός» ιδρύθηκε στη Λάρισα το 1976. Σκοπός του είναι η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης και η μετάδοση αυτής στις νεότερες γενιές.

Στα 32 χρόνια λειτουργίας του, προσπαθεί να διασώσει και να προβάλλει τα ήθη κι έθιμα του τόπου μας, τον παραδοσιακό χορό, το τραγούδι και εν γένει την ελληνική παράδοση. Το σύνθημά του είναι «ΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» και με σεβασμό σ’ αυτή, τα παιδιά που τον απαρτίζουν, διδάσκονται εκτός των χορών και την ιστορία, τη λαογραφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Στον «Πελασγό» λειτουργούν έξι χορευτικά τμήματα παιδιών όλων των βαθμίδων και μια ενήλικη ομάδα που τον εκπροσωπεί σε όλες τις εκδηλώσεις που καλείται να συμμετάσχει. Στην ιματιοθήκη του υπάρχουν πάνω από 200 και πλέον φορεσιές, οι περισσότερες των οποίων είναι αυθεντικές ή πιστά αντίγραφα, μαζί μ’ όλα τα εξαρτήματα, όπως παπούτσια, τσαρούχια και κοσμήματα.

Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις-φεστιβάλ εντός και εκτός του νομού. Με τη χορωδία που διέθετε, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ το 2004 την Κυριακή των Βαΐων πήρε μέρος στη μεγάλη παρέλαση που έγινε στην αναπαράσταση της Εξόδου του Μεσολογγίου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ίδιο χρόνο εξέδωσε CD με τίτλο «Μουσική παράδοση της Αετομηλίτσας». Σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις που έχει λάβει μέρος ο σύλλογος έχει αποσπάσει άριστες κριτικές για τις εμφανίσεις του.

Επίσης, ο «Πελασγός» διοργανώνει παραστάσεις - αφιερώματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως το αφιέρωμα στην μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου το 2006. Η κεντρική εκδήλωση του συλλόγου γίνεται κάθε χρόνο στις 28 και 29 Ιουνίου στην πλατεία της Νεάπολης προς τιμήν των πολιούχων Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εκεί καλούνται να συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Πληροφορίες
Δαβάκη 32
Τ.Κ. 41334
Τηλ. 2410613464