Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Ιουλίου 2022
Πολιτισμός Ιστορία Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Προϊστορία
Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι
Βυζαντινή Λάρισα
Οθωμανική Κατάκτηση
Απελευθέρωση - 20ος αιώνας
Προσωπικότητες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/11/2008
Μνημεία που δεν διασώθηκαν (Κλασικοί – Ρωμαϊκοί Χρόνοι)

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Τα αλληλεπικαλυπτόμενα στρώματα κατοίκησης, οι διαφορετικές ανάγκες των πολιτών σε κάθε εποχή επέφεραν αλλαγές στον τοπογραφικό - πολεοδομικό ιστό της πόλης της αρχαίας Λάρισας. Πάρα πολλά μνημεία που μας είναι γνωστά από ιστορικές πηγές σήμερα δεν είναι ορατά. Σωστικές ανασκαφές, που έγιναν από το 1973, αποκάλυψαν αρκετά στοιχεία για την αρχαία πολεοδομία. Πολλά όμως από τα ευρήματα δε διατηρήθηκαν, καθώς η αποκάλυψη τους έγινε στα πλαίσια εκτέλεσης ιδιωτικών έργων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Α’ και Β’ Αρχαίο Θέατρο που αποκαλύφθηκαν εντός του σημερινού ιστορικού κέντρου της Λάρισας και τα οποία διαμορφώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης αφού είναι τα μόνα ορατά σήμερα.

Άλλα δημόσια οικοδομήματα είναι γνωστά μόνο από επιγραφικές μαρτυρίες και γραπτές πηγές. Τέτοια ήταν ο ναός της Πολιάδας Αθηνάς, η οποία βρισκόταν ανατολικά του σημερινού Αγίου Αχιλλείου. Ο ναός πιθανολογείται ότι ήταν το Αρχείο της πόλης. Ακόμη, στο χώρο που οριοθετούν οι σημερινές πλατείες Κεντρική και Ταχυδρομείου, και στον οποίο εκτεινόταν, η Αρχαία Αγορά, πιθανολογείται ότι βρισκόταν ο ναός του Κερδώου Απόλλωνος που θα πρέπει να χτίστηκε στις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Ο ναός αυτός διαδραμάτιζε επίσης το ρόλο του Αρχείου αφού σε αυτόν στήνονταν τα ψηφίσματα του Δήμου και οι δικαστικές αποφάσεις. Στα αναθήματα που ήταν ανιδρυμένα στο ιερό περιλαμβάνεται η στήλη του Θεοτίμου, θεσσαλού ιππέα που σκοτώθηκε στη μάχη της Τανάγρας του 457π.Χ.

Γύρω στον 2ο αι. π.Χ. μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση και βορειοανατολικά της πλατείας Ταχυδρομείου, πιθανολογείται ότι χτίστηκε ο ναός του Διός Ελευθερίου. Ο ναός ήταν χώρος φυλάξεως των επίσημων εγγράφων του Κοινού των Θεσσαλών.

Εκτός των παραπάνω, αναφέρονται σε επιγραφές ο ναός του Μειλιχίου Διός, ένας ιππόδρομος και δυο γυμνάσια των οποίων δε γνωρίζουμε ούτε την ακριβή θέση ούτε κάποια άλλα επιπρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία. Σε σχέση με την ύπαρξη των γυμνασίων γνωρίζουμε μόνο δυο ονόματα γυμνασιαρχών, αυτά του Τιμασίθεου και του Εύδημου.


Πηγές:
• Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Δρ.Αρχαιολόγος - Προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας
• Stählin F., Η αρχαία Θεσσαλία (Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη α.ε./ Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.) Τρικάλων, 2008), Σειρά: Κείμενα και Μελέτες, 2η Έκδοση διορθωμένη