Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Οκτωβρίου 2022
Πολιτισμός Ιστορία Προϊστορία Λάρισα

Ανθρωπόμορφη, αμφιπρόσωπη λίθινη στήλη από τη Σουφλί Μαγούλα, αρχή 3ης χιλιετίας π.Χ.
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Καλαθόσχημο αγγείο από τη Σουφλί Μαγούλα. Αρχαιότερη Νεολιθική εποχή 6300-5800π.Χ.
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Ταφικό αγγείο από τη Σουφλί Μαγούλα. Αρχαιότερη Νεολιθική εποχή 6300-5800π.Χ.
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Σκύφος από τη Σουφλί Μαγούλα. Αρχαιότερη νεολιθική εποχή 6300-5800π.Χ.
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Πήλινο γυναικείο ειδώλιο, από τον Προφήτη Ηλία Μάνδρας (Νεότερη Νεολιθική)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)
Πήλινο ομοίωμα οικίας από την Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου (Αρχές Νεότερης Νεολιθικής)
(Φωτογραφία: Αρχείο ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Προϊστορία
Αρχαϊκή Εποχή - Ρωμαϊκοί Χρόνοι
Βυζαντινή Λάρισα
Οθωμανική Κατάκτηση
Απελευθέρωση - 20ος αιώνας
Προσωπικότητες
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Προϊστορία: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

05/11/2008
Προϊστορικοί Οικισμοί

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι προϊστορικοί οικισμοί που ήλθαν στο φως στα όρια της σύγχρονης πόλης της Λάρισας μαρτυρούν την κατοίκηση της σε αυτή από την Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή (6.000 - 5.800 π.Χ.). Με βάση ευρήματα που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από τον αρχαιολόγο V. Milojcic, η ευρύτερη αυτή χρονική περίοδος υποδιαιρείται σε Πρωτοσέσκλο (5.500 π.Χ.), Σέσκλο II - φάση της αρχαίας νεολιθικής (Protosesklo), Vorsesesklo και Sesklo Kultur.

Είναι δε αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι τόσο η έκταση της σύγχρονης πόλης της Λάρισας όσο και η ευρύτερη περιοχή είναι από τις λίγες στον ελλαδικό χώρο που κατοικούνται συνεχώς από την 6η χιλιετία. Οι πιο χαρακτηριστικές λοιπόν θέσεις κατοίκησης που εμπίπτουν μέσα στα όρια του Δήμου Λαρισαίων είναι οι εξής:
• Ο λόφος του Αγίου Αχιλλείου
• Μαγούλα (1) στην Οδό Καρδίτσης
• μαγούλα στο πρώην Μοτέλ Ξενία- νυν Grecotel Imperial
• μαγούλα «Βραστήρας» στην εθνική οδό, στο Travel Stop, στο ύψος μεταξύ των οδών Γοργοποτάμου και Θεόπετρας.

Δεδομένου της σχετικά μικρής έκτασης που καταλάμβαναν οι προϊστορικοί οικισμοί δηλαδή της τάξεως των μερικών δεκάδων στρεμμάτων, δικαιολογείται ο αριθμός των τεσσάρων διαφορετικών θέσεων που προαναφέρθηκαν εντός των ορίων της πόλης και άλλων ακόμη τριών προϊστορικών οικισμών οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο χώρο του αεροδρομίου της Λάρισας.

Όσον αφορά στις ανασκαφές προϊστορικών οικισμών στο Νομό Λάρισας που διεξήχθησαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στα πλαίσια κατασκευής των μεγάλων δημόσιων έργων (στη Μάνδρα, Ραχμάνι, Μακρυχώρι, Πλατύκαμπο και Δήμητρα), προέκυψαν νέα δεδομένα για την οργάνωση των οικισμών, τον πολιτισμό και τη ζωή των κατοίκων στη μακρινή αυτή περίοδο.

Κατά τη νεολιθική εποχή (περ. 6700 - 3300 π.Χ.), οι οικισμοί περιβάλλονταν συχνά από περίβολους ή τάφρους που προστάτευαν τα νοικοκυριά των νεολιθικών γεωργοκτηνοτρόφων. Τα σπίτια ήταν κατά κανόνα μικρά και αποτελούνταν από ένα δωμάτιο ή καλύβες με ελαφρώς εμβαθυμένο δάπεδο. Οι τοίχοι κατασκευάζονταν κυρίως από πλιθιά ξεραμένα στον ήλιο, μερικές φορές πάνω σε χαμηλή θεμελίωση από πέτρες, αλλά και με ξύλινο σκελετό από πασσάλους και επάλειψη πηλού, ενώ η στέγη επιχρίονταν με παχύ στρώμα πηλού ή ήταν χορτάρινη. Η οικοσκευή των νεολιθικών σπιτιών αποτελούνταν από κατασκευές για την αποθήκευση και Παρασκευή της τροφής (εστίες, φούρνοι), αγγεία, εργαλεία από πέτρα ή κόκκαλο ζώων, αντικείμενα σχετικά με την υφαντική (σφοντύλια) αλλά και ειδώλια ή προσωπικά αντικείμενα των ενοίκων τους π.χ. κοσμήματα.

Στη Εποχή του Χαλκού (περ. 3300 - 1100 π.Χ.) ενώ οι τεχνικές κατασκευής των σπιτιών παραμένουν, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια της, ίδιες, ωστόσο παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις κατόψεις των σπιτιών και στη χωροοργάνωση των οικισμών, απόρροια της διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης. Τα σπίτια της Μέσης Εποχής του Χαλκού (περ. 1900 - 1550 π.Χ.) στη Δήμητρα είναι μεγάλα, αψιδωτά και μακρόστενα (τύπος «μεγάρου») και κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Στα λιγοστά δείγματα της οικιακής αρχιτεκτονικής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Ν. Λάρισας, συγκαταλέγεται η κάτοψη ενός σπιτιού στο Μακρυχώρι με τρία δωμάτια, του οποίου ωστόσο η ανασκαφή δεν ολοκληρώθηκε.(1) Μαγούλα: χαμηλές εξάρσεις στην πεδιάδα με έκταση λίγων στρεμμάτων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη συσσώρευση επιχώσεων κατοίκησης