Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Λάρισα

Το νέο κτήριο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας
(Φωτογραφία: Αρχείο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

06/11/2008
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, κεντρικό Μουσείο της Θεσσαλίας, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτισμική δραστηριότητα του τόπου, γέφυρα με την τοπική κοινωνία και πόλο έλξης για τους ντόπιους και αλλοδαπούς επισκέπτες.

Η ταυτότητα του Μουσείου
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και επιχορηγείται τακτικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ιδρύθηκε το 1974 από μια μικρή ομάδα Λαρισαίων που οραματίστηκε τη δημιουργία ενός Μουσείου Νεότερου Πολιτισμού στη Θεσσαλία.

Το Μουσείο σχεδιάζει και εφαρμόζει περιοδικές - θεματικές εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια και επιστημονικές εκδόσεις (λαογραφίας, τοπικής ιστορίας, αρχαιολογίας, εθνογραφίας κ.ά.). Το επιστημονικό προσωπικό του καταγράφει συστηματικά και τεκμηριώνει τις μουσειακές συλλογές, ερευνά και προβάλλει πτυχές του υλικού και άυλου του νεότερου πολιτισμού της Θεσσαλίας. Συνεργάζεται με μεγάλα Μουσεία της χώρας, πανεπιστημιακά και άλλα πολιτιστικά Ιδρύματα, τοπικά Μουσεία και εκθετήρια, πολιτιστικούς συλλόγους και την τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων.

Με το περιεχόμενο και τις δράσεις του γνωστοποιεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα τη φυσιογνωμία της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής κατά τα νεότερα ιστορικά χρόνια, εγγράφοντας τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη.

Το νέο κτίριο και η επανέκθεση του Μουσείου
Το νέο κτίριο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου βρίσκεται στη συνοικία Χαραυγή και είναι έργο της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενταγμένο στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας. Περιλαμβάνει ισόγειο, όροφο, δώμα και υπόγειο όπου αναπτύσσονται οι χώροι της μόνιμης Έκθεσης. Στο κτίριο λειτουργούν επίσης χώροι βιβλιοθήκης, συντήρησης, εκπαίδευσης, αναψυκτήριο, πωλητήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού.

Η επανέκθεση του Μουσείου σε κτίριο υψηλών προδιαγραφών, επιτελείται βάσει των σύγχρονων μουσειολογικών αντιλήψεων και των νέων τεχνολογιών. Στόχος είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητα της Λάρισας και της δορυφόρου περιοχής.

Στη Μόνιμη έκθεση, η παρουσίαση του υλικού γίνεται σε θεματικές ενότητες που επικεντρώνονται σε τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία) και η μεταποιητική δραστηριότητα στο θεσσαλικό χώρο (υφαντική, ενδυμασία), πνευματική κίνηση του 19ου αι. κ.ά. Εσωτερικά θεσσαλικών κατοικιών, παραδοσιακών και νεότερων εργαστηρίων αντανακλούν το ανάγλυφο του υλικού πολιτισμού στη Θεσσαλία στο διάστημα από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι και τα μέσα του 20ού αι.


Πληροφορίες
Κούμα 23
Τ.Κ. 41223

Νέο Κτίριο
Γ. Γουργιώτη & Αργυροκάστρου
Τηλ: 2410 239446
Fax: 2410 287516
Email: limlmus@hol.gr