Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 16 Μαΐου 2022
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Λάρισα

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

06/11/2008
Οι συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν σήμερα πάνω από 20.000 αντικείμενα που εκτείνονται χρονικά από το 16ο έως τα μέσα του 20ού αι. Συνεχώς εμπλουτίζονται από δωρεές αντικειμένων και αγορές. Ιδιαίτερη κατηγορία συνιστούν η μοναδική συλλογή ξυλοτύπων, σταμπωτών υφασμάτων και ο εξοπλισμός τυποβαφικών εργαστηρίων του Τυρνάβου, καθώς και η πλούσια συλλογή χαρακτικών έργων 15ου αι. - αρχών 20ου αι.

Το Μουσείο διαθέτει, επίσης, αξιόλογη συλλογή έργων κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, μικροτεχνίας, λιθοτεχνίας, ξυλοτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ζωγραφικής, κεραμικής, κεντητικής, υφαντικής και ενδυμασίας, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα του προμηχανικού αγροτικού βίου και του αστικού σπιτιού.

Στο Ιστορικό Αρχείο φυλάσσεται σπάνιο αρχειακό υλικό, εκδόσεις και χειρόγραφα από τον 16ο έως τον 19ο αι, χάρτες και φωτογραφίες του τέλους του 19ου αι. - αρχών του 20ου αι.

Η Μόνιμη πλέον Έκθεση του Μουσείου έχει οργανωθεί κατά θεματικές ενότητες και τα αντικείμενά της έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί από το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του.

Περιοδικές εκθέσεις
Το Μουσείο, παράλληλα με τις ενότητες της Μόνιμης Έκθεσης, διοργανώνει από τα τέλη της δεκαετίας ‘70 περιοδικές εκθέσεις με ποικίλα θέματα σε σχέση με:

• τα μουσειακά αντικείμενα,
• το ιστορικό αρχείο και
• τις επιστημονικές έρευνες του Μουσείου.

Έτσι, αναδεικνύεται πληρέστερα το λαογραφικό, ιστορικό, ανθρωπολογικό και εθνολογικό ανάγλυφο της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Στα πλαίσια κάθε νέας περιοδικής έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.ά.