Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 08 Δεκεμβρίου 2021
Πολιτισμός Μουσεία - Πινακοθήκες - Βιβλιοθήκες Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Λάρισα

Μουσειοσκευή "Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές"
(Φωτογραφία: Αρχείο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)
Μουσειοσκευή "Παιχνίδια - Γράμματα στου παππού τα χρόνια"
(Φωτογραφία: Αρχείο Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας
Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Δημοτική Βιβλιοθήκη
Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Νομού Λάρισας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

06/11/2008
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου από το 1991 σχεδιάζει και εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, προγράμματα και εργαστήρια ελεύθερης συμμετοχής για παιδιά, εφήβους ή οικογένειες, για ενήλικες και άτομα με αναπηρίες, διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες τσιγγάνων, μεταναστών, παλιννοστούντων κ.ά.

Παράλληλα, η συνεργασία Μουσείου - Σχολείου αναπτύσσεται και εκτός του Μουσείου με τις θεματικές Μουσειοσκευές και τους εκπαιδευτικούς φακέλους, το δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό που εφαρμόζεται μέσα στη σχολική τάξη από τον εκπαιδευτικό.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαπραγματεύονται θέματα από τη νεοελληνική παράδοση, τον υλικό πολιτισμό και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου, ενώ εφαρμόζουν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης (βιωματικά παιχνίδια, αφήγηση, εργαστήρια χειροτεχνίας κ.ά.) και διαδραστικές μεθόδους.

Μουσειοσκευή
Η Μουσειοσκευή είναι φορητή βαλίτσα με δανειστικό εκπαιδευτικό υλικό που «ταξιδεύει» από το Μουσείο στα σχολεία ή σε όσους φορείς ενδιαφέρονται να τη γνωρίσουν. Με το υλικό της Μουσειοσκευής δίνεται η ευκαιρία στον εκπαιδευτικό και τους μαθητές του ή την ομάδα εφαρμογής, να επεξεργαστούν ένα συγκεκριμένο θέμα μέσα στην τάξη με δραστηριότητες που μπορούν να συνδεθούν με τη σχολική ύλη (γλώσσα, γεωγραφία, αισθητική αγωγή), αλλά και με εναλλακτικούς τρόπους (θεατρικό παιχνίδι, λαογραφική έρευνα, επίσκεψη σε Μουσεία).

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διαθέτει τις Μουσειοσκευές:
• Παιχνίδια – γράμματα στου παππού τα χρόνια: περιέχει οπτικοακουστικό υλικό, αντίγραφα από μουσειακό υλικό, φάκελο με ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό και δραστηριότητες - χειροτεχνίες για τους μαθητές.
• Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές: περιέχει οπτικοακουστικό υλικό, φάκελο με ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, δειγματολόγιο υφασμάτων, εικονογραφημένα φυλλάδια εργασίας, δραστηριότητα για τους μαθητές (δείγματα και οδηγίες για κατασκευή ανδρικού και γυναικείου κεφαλόδεσμου).

Οι Μουσειοσκευές δανείζονται δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου. Ο χρόνος εφαρμογής τους κυμαίνεται από 2 έως 4 διδακτικές ώρες.