Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Εβραίοι Λάρισα

51η επέτειος της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ (1999). Ομιλητής ο Ααρών Ιακ. Φελλούς
(Φωτογραφία: Αρχεία Εσδρά Δ. Μωυσή & Οικογενειών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εβραίων)
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Εβραίοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/11/2008
Επέτειοι Εβραϊκής Κοινότητας

Ρίτα Μωυσή

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Επέτειοι, που παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα του εβραϊκού λαού, είναι το Τισαμπεάβ, η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η επέτειος της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.

Μία θλιβερή επέτειος είναι του «Τισαμπεάβ», που πέφτει συνήθως τον Αύγουστο. Αναφέρεται στην καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού του Σολομώντα, που έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αλλά την ίδια ημερομηνία και γιαυτό η μέρα αυτή είναι μέρα πένθους και νηστείας. Στη συναγωγή ψάλλονται θρήνοι.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το φοβερό ναζιστικό έγκλημα, που στοίχισε τη ζωή σε 6.000.000 Εβραίους, καθιερώθηκε μία τραγική επέτειος, η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού, που γιορτάζεται συνήθως τον μήνα Απρίλιο ή Μάιο. Από το 2004, όμως, έχει καθιερωθεί από την πολιτεία η 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ηρώων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι η επέτειος της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Άουσβιτς και τιμάται με κάθε επισημότητα. Η επέτειος, λαμβάνει χώρα, στα πλαίσια μιας απέριττης εκδήλωσης, όπου παρίστανται όλα τα μέλη της Κοινότητας και γίνεται αναφορά στο Ολοκαύτωμα ενώ επικρατεί βαθιά θλίψη.

Ο Δήμος Λάρισας και η Ισραηλιτική Κοινότητα, σε ανάμνηση και σε απότιση φόρου τιμής, στη μνήμη των διακοσίων τριάντα πέντε Εβραίων δημοτών της πόλης, θυμάτων του Ολοκαυτώματος ανήγειραν και αφιέρωσαν «Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος» στην ομώνυμη πλατεία, που προέκυψε από ρυμοτόμηση εβραϊκών ιδιοκτησιών, που υπήρχαν εκεί. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το 1987, από εκπρόσωπο της πολιτείας.

Επίσης ο Δήμος Λάρισας τιμώντας το Ολοκαύτωμα, ανήγειρε το 1999, με την οικονομική ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναθηματική στήλη, στη μνήμη της τραγικής μορφής της Άννας Φρανκ, σε άλλη πλατεία που πήρε το όνομά της. Ενώ, το 2003, η εβραϊκή κοινότητα Λάρισας, εκπληρώνοντας το χρέος της προς τους Έλληνες Εβραίους της Λάρισας, που έπεσαν στο πεδίο των μαχών, κατά τον πόλεμο 1940-41, ανήγειρε, στην αυλή της συναγωγής, μία αναθηματική πλάκα στη μνήμη τους, που αποκάλυψε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς.

Μια άλλη επέτειος, πανηγυρική αυτή, είναι η επέτειος της «Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ», που έγινε στις 14 Μαΐου του 1948. Γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια από την Κοινότητα από όλα τα μέλη της και γιορτάζεται τον Απρίλιο ή Μάιο.