Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 22 Σεπτεμβρίου 2020
Τουρισμός - Σύγχρονη Ζωή Οργανισμοί Επιστήμες Αστεροσκοπείο Λάρισας "Αριστεύς" Λάρισα

Το κτήριο του Αστεροσκοπείου Λάρισας "Αριστεύς"
(Φωτογραφία: Αρχείο Αστεροσκοπείου Λάρισας "Αριστεύς")

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Ιστοσελίδα Αστεροσκοπείου Λάρισας «Αριστεύς»

Άλλα Αρχεία
Διοικητικό Συμβούλιο Αστροσκοπείου Λάρισας "Αριστεύς"
(Μέγεθος: 78 kb) 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Αστεροσκοπείο Λάρισας "Αριστεύς"
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Αστεροσκοπείο Λάρισας "Αριστεύς": ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

11/11/2008
Το Αστεροσκοπείο Λάρισας «Αριστεύς»

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Το Αστεροσκοπείο Λάρισας είναι oργανισμός του Δήμου Λαρισαίων και διοικείται από 11-μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Βρίσκεται στην περιοχή της Γιάννουλης, 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας. Η απαρχή της ίδρυσης του Αστεροσκοπείου Λάρισας ξεκινάει από τα πρώτα ηρωικά χρόνια της διαστημικής εποχής.

Το 1958, ιδρύεται στη Λάρισα ένας επίγειος διεθνής σταθμός επιτήρησης και παρατήρησης των τεχνιτών δορυφόρων. Ο σταθμός αυτός ήταν ο δεύτερος στον Ελλαδικό χώρο, μετά από αυτόν του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Διευθυντής, ερευνητής και παρατηρητής του επίγειου σταθμού ήταν ο κ. Στωϊκίδης Νικόλαος (ο νυν Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Λάρισας). Ο σταθμός, με διεθνή κωδικό 612, πραγματοποίησε εκατοντάδες παρατηρήσεις πάνω σε δεκάδες τεχνητούς δορυφόρους.

Το 1972 ιδρύεται το Αστεροσκοπείο Λάρισας ως φυσική συνέχεια του Δορυφορικού Σταθμού μετά από πρόταση του κ. Στωϊκίδη Νικολάου. Το Αστεροσκοπείο Λάρισας διεύρυνε τους σκοπούς και στόχους του, επεκτείνοντας τα ερευνητικά του προγράμματα μέσα από νέους τομείς αστρονομικής δράσης. Η υλοποίηση του Αστεροσκοπείου Λάρισας έγινες μέσω του φορέα “ΜΕΣ Αριστεύς”, επί Προεδρίας του αείμνηστου προέδρου Παλιούρα Δημητρίου, έχοντας τη συμπαράσταση του αείμνηστου Καθηγητή Αστρονομίας Κωνσταντίνου Μακρή. Η ανέγερση του Αστεροσκοπείου Λάρισας έγινε στην περιοχή της Γιάννουλης, σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν η τότε κοινότητα με δαπάνες του Δήμου Λαρισαίων, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και την συνδρομή συμπολιτών της Λάρισας.

Το 1988, δεκαέξι χρόνια μετά την ανέγερση του Αστεροσκοπείου Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη ηθικούς και οικονομικούς λόγους, αποφασίστηκε η παραχώρηση του στο Δήμο Λαρισαίων. Έκτοτε, το Αστεροσκοπείο Λάρισας αποτελεί Ν.Π.Δ.Δ του Δήμου Λαρισαίων, διοικείται από 11-μελές Διοικητικό Συμβούλιο και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου.

Διακρίσεις Αστεροσκοπείου Λάρισας
• Χρυσό Σήμα του Smithsonian Institution Astrophysical Observatory (1976).
• Χρυσό Μετάλλιο από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο “Αριστεύς” της Λάρισας (1983).
• Τιμητική διάκριση από την American Association of Variable Star Observers (AAVSO) για παρατηρήσεις Ηλίου (1999 & 2005).
• Τιμητική διάκριση από την AAVSO για παρατηρήσεις του προγράμματος Αστρικής Φωτοηλεκτρικής Φωτομετρίας (ΡΕΡ) – (2002).
• Τιμητική διάκριση από την AAVSO για παρατηρήσεις του προγράμματος SID (Ιονοσφαιρικές Διαταραχές) – (2006).


Πληροφορίες
Γιάννουλη
Τ.Κ. 41500
Τηλ.: 2410 591000
Fax: 2410 593600
Email: larobs@otenet.gr