Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 26 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός Οργανισμοί Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων Λάρισα

Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής
Εκδήλωση Λεσχών Πολιτισμού στο πάρκο Πηνειού
Θεατρικά Δρώμενα από τα τμήματα Θεατρικού Παιχνιδιού στο Κηποθέατρο
Συμμετοχή του Χορευτικού του ΠΟΔΛ στο Φεστιβάλ Παράδοσης στο Πισσούρι της Κύπρου

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δεν υπάρχουν σχετικοί σύνδεσμοι.

Άλλα Αρχεία
Πληροφορίες
(Μέγεθος: 3 kb) 
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων
Δ.Ε.Τ.ΠΟΛ. (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού – Πολιτισμού Λάρισας)
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

21/10/2008
Οι Λέσχες Πολιτισμού

Διαχειριστής

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Οι πρώτες Λέσχες Πολιτισμού λειτούργησαν το 1983 στις συνοικίες Ιπποκράτη, Νέας Σμύρνης και Αγίου Γεωργίου. Οι κάτοικοι των συνοικιών αγκάλιασαν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στις Λέσχες Πολιτισμού και αυτό οδήγησε στη δημιουργία νέων Λεσχών στις συνοικίες Φιλιππούπολης, Πυροβολικών, Αγίων Σαράντα και Αγίου Κωνσταντίνου.

Τα τελευταία χρόνια, βλέποντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις συνοικίες, ιδρύθηκαν και άλλες Λέσχες Πολιτισμού στο Λιβαδάκι, στους Αμπελόκηπους, στη Χαραυγή, στον Άγιο Νικόλαο, στη Νεάπολη, στη Νεράιδα, στο Αλκαζάρ, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στον Άγιο Αθανάσιο, στα Ηπειρώτικα, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Επίσης, Λέσχη Πολιτισμού ιδρύθηκε και στην Τερψιθέα.

Καλλιτεχνικά Εργαστήρια
Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Λεσχών Πολιτισμού παρακολουθεί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, εφήβων, αλλά και ενηλίκων.

Εικαστικά Εργαστήρια: Αποτελούνται από τμήματα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού, βιτρώ, αγιογραφίας, ζωγραφικής σε ύφασμα και πηλοπλαστικής. Σε αυτά συμμετέχουν περίπου 500 μαθητές παιδιά και ενήλικες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκθέσεις με τις δημιουργίες των μαθητών, καθώς και ανοιχτά εργαστήρια στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης για όλα τα παιδιά.

Θεατρικό Παιχνίδι: Το Θεατρικό Παιχνίδι αποτελεί ένα σύγχρονο παιδαγωγικό μέσο που βοηθάει στην έκφραση, στη φαντασία και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία του προγράμματος, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλες τέχνες και αυτό τους βοηθάει να προσεγγίζουν βιωματικά το γνωστικό αντικείμενο στο σχολείο. Εκτός από τα μαθήματα που παρακολουθούν περίπου 300 παιδιά στις Λέσχες Πολιτισμού, διοργανώνονται ανοιχτά θεατρικά παιχνίδια στις συνοικίες και στις εκδηλώσεις του Δήμου στο κέντρο της πόλης. Επίσης, λειτουργούν εκπαιδευτικά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες.

Μουσική: Τα προγράμματα μουσικής γίνονται σε άμεση συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Οι περίπου 400 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα αρμονίου, κιθάρας, ακορντεόν, μπουζουκιού και θεωρητικών στοιχείων μουσικής. Τα μουσικά σχήματα παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης.

Χορός: Ο χορός, σημαντικό στοιχείο της ψυχικής και σωματικής έκφρασης του ανθρώπου, έχει βρει πολλούς θιασώτες στις Λέσχες Πολιτισμού, όπου διδάσκονται παραδοσιακοί, λαϊκοί και latin χοροί.

Αναλυτικότερα:

1. Παραδοσιακοί Χοροί: Σήμερα παρακολουθούν μαθήματα παραδοσιακού χορού περίπου 600 παιδιά και ενήλικες. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους είναι μεγάλης σημασίας η ενασχόληση με την παράδοση. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Λαρισαίων με τα χορευτικά συγκροτήματα των Λεσχών Πολιτισμού διοργανώνουν παραδοσιακές εκδηλώσεις στις συνοικίες. Επίσης, στο κέντρο της πόλης διοργανώνουν παραδοσιακές εκδηλώσεις, στην Κεντρική Πλατεία κατά την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στο Δημοτικό Ωδείο (την Παραδοσιακή Βραδιά), στο Κηποθέατρο (το Χορευτικό Οδοιπορικό στην Ελλάδα), στα Αχίλλια και στο Φεστιβάλ Πηνειού. Επιπλέον, τα χορευτικά συγκροτήματα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων του Νομού μας και άλλων περιοχών. Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του Δήμου Λαρισαίων από το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του σε Φεστιβάλ Παράδοσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ουγγαρία 1994 & 1995, Πολωνία 2000, Τσεχία 2004, Βουλγαρία 2005, Κύπρος 2006).

2. Λαϊκοί και Latin Χοροί: Εδώ και δύο χρόνια στη Λέσχη Πολιτισμού Αγίου Θωμά και φέτος στη Λέσχη Πολιτισμού Πυροβολικών μικροί και μεγάλοι παρακολουθούν χορούς Λαϊκούς και Latin. Τα παιδικά και ενήλικα γκρουπ συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του.