Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 01 Μαρτίου 2021
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Εβραίοι Λάρισα

Γραφεία Ισραηλίτικης Κοινότητας
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
O Εσδράς Δ. Μωυσής, επίτιμος πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Ο πρόεδρος ΙΚΛ Αλβέρτος Ρούσσος απονέμει τιμικητική πλακέτα στον επίτιμο πρόεδρο Εσδρά Μωυσή
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Η συναγωγή «Ετς Χαγίμ»
(Φωτογραφία: Αρχείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Η Συναγωγή. Στο κέντρο το υπερυψωμένο «Μπιμά» ή «Τεβά» και στο βάθος το «Εχάλ»
(Φωτογραφία: Αρχεία Εσδρά Δ. Μωυσή & Οικογενειών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)
Η εβραϊκή επιγραφή της Συναγωγής, στο βορεινό τοίχο του κοινοτικού κέντρου όπου ήταν άλλοτε η κύρια είσοδος της Συναγωγής
(Φωτογραφία: Αρχεία Εσδρά Δ. Μωυσή & Οικογενειών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Σχετικοί Σύνδεσμοι
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Εβραίοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

09/11/2008
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, άλλοτε και σήμερα (Ιστορικά στοιχεία - διοίκηση - δραστηριότητες - σύλλογοι)

Ρίτα Μωυσή

προεπισκόπηση εκτύπωσης

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί με βάση το Νόμο του Κράτους 2456/20 και σύμφωνα με τον Καταστατικό Κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Μάιο του 1933 και ισχύει μέχρι σήμερα. Επειδή, όμως, το Καταστατικό κρίθηκε αναχρονιστικό, γιατί πολλά από τα άρθρα του δεν συμβαδίζουν με τις σημερινές συνθήκες ζωής, η Κοινότητα βρίσκεται στη διαδικασία τροποποίησής του.

Στην Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας διεξάγονται εκλογές κάθε τριετία και τα μέλη της, όσα έχουν δικαίωμα ψήφου, εκλέγουν 25μελή συνέλευση. Τα μέλη της συνέλευσης εκλέγουν το 5μελές προεδρείο, που διευθύνει τη συνέλευση και το 6μελές διοικητικό συμβούλιο, τα οποία στη συνέχεια, με ψηφοφορία μεταξύ των μελών τους, κατανέμουν τα αξιώματα.

Για την εύρυθμη λειτουργία της Ισραηλίτικης Κοινότητας δραστηριοποιούνται στους κόλπους της, διάφορες επιτροπές, των οποίων τα μέλη, εκλέγονται σε κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της συνέλευσης και του διοικητικού Συμβουλίου, Οι επιτροπές έχουν σα σκοπό να διευκολύνουν το έργο της κοινότητας. Η θητεία των επιτροπών είναι τριετής.

Η Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας, διαθέτει, από το 1996, σύγχρονα κοινοτικά γραφεία, που βρίσκονται στην οδό Κενταύρων, στην πλατεία Εβραίων. Σήμερα, λειτουργούν με μια διευθύντρια και μια υπάλληλο, που διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις της κοινότητας.

Μέσα στα γραφεία της Ισραηλίτικης Κοινότητας, πρόσφατα, μεταφέρθηκε το πολύτιμο αρχείο που δώρισε σε αυτή, ο επίτιμος πρόεδρος της, Εσδράς Μωυσής. Το αρχείο αυτό, που είναι καρπός προσπαθειών μιας ζωής του δωρητού, περιέχει πληροφορίες για την ισραηλίτικη κοινότητα Λάρισας και άλλες κοινότητες, για το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, για την ιστορία της Λάρισας, για τον εβραϊσμό της Διασποράς, για το Ισραήλ, για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, για την περίοδο της κατοχής και της Αντίστασης, το Ολοκαύτωμα, την εβραϊκή θρησκεία και παράδοση και για σημαντικές προσωπικότητες. Περιέχει ακόμα επιστολές, άρθρα, μελέτες, έγγραφα σπουδαίας ιστορικής αξίας, και ακόμα παλιές και σπάνιες φωτογραφίες, αλληλογραφία και βιβλία. Επίσης, εφημερίδες, περιοδικά και έντυπα εβραϊκού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, που εκδόθηκαν από την προπολεμική εποχή μέχρι σήμερα.

Το αρχείο υπάρχει σε αναλογική και ψηφιακή μορφή. Την πρωτοβουλία, για την ψηφιοποίηση του, έχει το Εβραϊκού Μουσείου Αθηνών, με τη χορηγία και υποστήριξη του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον. Έτσι είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάθε ιστορικό και ερευνητή, που θα ήθελε να προστρέξει σ΄αυτό για κάθε πληροφόρηση.

Στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τα γραφεία της Κοινότητας βρίσκονται η συναγωγή, το πνευματικό κέντρο, το εβραϊκό σχολείο.
• Η συναγωγή λειτουργεί κάθε Παρασκευή βράδυ με το ραβίνο Λάρισας, κ. Ηλία Σαμπετάι και με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών του σχολείου. Η συναγωγή λειτουργεί επίσης κάθε Σάββατο πρωί και φυσικά όλες τις εβραϊκές γιορτές. Μέσα στη συναγωγή γίνονται γάμοι, περιτομές, ενηλικιώσεις, μνημόσυνα, η επέτειος του Ολοκαυτώματος και η επέτειος της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.
• Το πνευματικό κέντρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, φιλοξενεί τις περισσότερες εκδηλώσεις: σχολικές γιορτές, εκδηλώσεις την Παρασκευή το βράδυ προς τιμήν του Σαββάτου, οικογενειακές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις για εβραϊκές γιορτές, πασχαλινή συνεστίαση των μελών της Κοινότητας κ.λπ.
• Το εβραϊκό σχολείο είναι μονοθέσιο και από το 1959, διδάσκει σ’αυτό, εβραϊκά ο εβραιοδιδάσκαλος, Ιάκωβος Φελλούς.

Την Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας, πλαισιώνουν με τις δραστηριότητες τους, η χορωδία, η εβραϊκή νεολαία, η 4η Ομάδα Προσκόπων, και το τμήμα γυναικών. Αναλυτικότερα, αναφέρονται παρακάτω:
Χορωδία Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας: Στην Κοινότητα Λάρισας, η οποία έχει έντονη πολιτιστική ζωή, υπήρχε από το 1930, εβραϊκή χορωδία, με χορωδούς μέλη της κοινότητας, που τραγουδούσε τα τραγούδια στη διάλεκτο Λαντίνο. Η πρώτη χορωδία συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία και υπό τη διεύθυνση του Αβραάμ Νεγρή. Η χορωδία άλλαξε πολλές φορές σύνθεση, αλλά διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Έλαβε μέρος, με πλούσιο ρεπερτόριο, σε πολλές συναυλίες και έκανε εμφανίσεις στη Λάρισα και σε άλλες κοινότητες. Η κορυφαία στιγμή της όμως ήταν η συμμετοχή της, σε Φεστιβάλ Χορωδιών στο Ισραήλ (Ζιμριά) το 1958, με ρεπερτόριο εβραϊκών και ελληνικών τραγουδιών. Τα ελληνικά τραγούδια κυρίως, ενθουσίασαν το κοινό και η χορωδία απέσπασε ευμενέστατα σχόλια.
Σιωνιστικός Σύλλογος- Εβραϊκή Νεολαία Λάρισας: Μέσα στους κόλπους της Κοινότητας λειτούργησε, με ιδιαίτερο καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο, ο «Σιωνιστικός Σύλλογος», που ιδρύθηκε το 1906 και ανέπτυξε αξιόλογη δράση πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διοργάνωνε χορούς, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες (ιδιαίτερα πινγκ-πονγκ) με άλλες ομάδες της πόλης, εκδρομές και διαλέξεις με Εβραίους και Χριστιανούς ομιλητές. Στο δυναμικό του Συλλόγου αυτού, εντάχθηκαν όλοι οι νέοι της κοινότητας, που συνέχισαν το έργο του Σιωνιστικού Συλλόγου, ως Εβραϊκή Νεολαία Λάρισας, με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, που παρά τη μικρή τους ηλικία, διοργάνωσαν ενδιαφέρουσες και εμπνευσμένες από κάθε άποψη, εκδηλώσεις.
4η Ομάδα Προσκόπων Λάρισας: Το 1936 συστάθηκε στη Λάρισα ομάδα εβραίων προσκόπων, η 4η ομάδα προσκόπων Λάρισας, η οποία ανέπτυξε στενές σχέσεις συνεργασίας με τις άλλες προσκοπικές ομάδες της πόλης, έλαβε μέρος σε κατασκηνώσεις, σε εθνικές εκδηλώσεις, ενώ συμπαραστάθηκε και βοήθησε την Κοινότητα στις ανάγκες της. Επίσης είχε μερίδιο προσφοράς προς την ελληνική πατρίδα στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οπότε και διαλύθηκε, όπως όλες οι προσκοπικές ομάδες, από την τότε ελληνική Κυβέρνηση.
Τμήμα Γυναικών: Από το 1948 δημιουργήθηκε και ενεργοποιείται, στα πλαίσια της κοινότητας, το τμήμα γυναικών, που πρόσφερε και προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην κοινότητα βοηθώντας την, στο πολύμορφο και δύσκολο έργο της. Συμμετέχει ενεργά στην εβραϊκή ζωή, με την τήρηση των παραδόσεων και των εβραϊκών γιορτών, μέσα από εκδηλώσεις και παράλληλα επιτελεί κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο στην πόλη, ενισχύοντας οικονομικά τοπικούς φορείς και μεμονωμένα άτομα.