22/11/2008
Οι πλατείες του ιστορικού κέντρου της Λάρισας

Διαχειριστής

Κεντρική πλατεία
Η ιστορική Κεντρική πλατεία (Δημάρχου Σάπκα) της Λάρισας για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς μέσα στον πολεοδομικό ιστό συγκεντρώνοντας κάθε είδος λειτουργιών, εμπορικών, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών, καθώς και κοινωνικών σχέσεων.

Το σιντριβάνι της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα, χαρακτηριστικό καλλιτεχνικό στοιχείο της πλατείας, αποτελεί συνέχεια του «Γλυπτού ποταμού» που βρίσκεται στην πλατεία Ταχυδρομείου, συμβολίζοντας την πεδινή διαδρομή της ροής του ποταμού. Κατά καιρούς, σύγχρονα έργα και άλλων Λαρισαίων καλλιτεχνών βρίσκουν επίσης θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας.

Εντός της πλατείας βρίσκεται το Δικαστικό μέγαρο Λάρισας, έργο του Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής Πάτροκλου Καραντινού που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες αρχιτέκτονες με τεράστιο έργο στη μεταπολεμική Ελλάδα. Απέναντι από την πλατεία, στην οδό Κύπρου, βρίσκεται το επιβλητικό κτήριο της Στρατιωτικής Λέσχης των Αξιωματικών.

Στην πλατεία συχνάζουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, αφού οι νεότεροι προτιμούν τις πολυάριθμες καφετέριες της πλατείας Ταχυδρομείου.

Πλατεία Ταχυδρομείου
Η πλατεία Ταχυδρομείου, με τις δεκάδες καφετέριες, αποτελεί στέκι για τους Λαρισαίους και καθημερινά κατακλύζεται από πλήθος κόσμου.

Στην πλατεία βρίσκεται ο «Γλυπτός Ποταμός», το μεγάλο σιντριβάνι της Λαρισαίας γλύπτριας Νέλας Γκόλαντα, όπου οι καταρράκτες των νερών συμβολίζουν τις ορεινές πηγές του Πηνειού ποταμού. Το πνεύμα της γλυπτικής σύνθεσης συνεχίζεται στο κεντρικό σιντριβάνι της πλατείας, με την εμφάνιση εκ νέου των νερών, τα οποία θα συνεχίσουν υποθετικά μια υπόγεια διαδρομή μέχρι την κεντρική πλατεία Σάπκα, συμβολίζοντας έτσι τη διαδρομή που κάνει ο Πηνειός ποταμός.

Εντός της πλατείας βρίσκεται το κτήριο της πρώην κλινική του Γ. Ι. Κατσίγρα, που σήμερα ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πλατεία Αρ. Λαμπρούλη
Η πλατεία του Δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη βρίσκεται στο λόφο του Φρουρίου, δίπλα στο Μπεζεστένι και την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Οι υπόλοιπες αρχαιότητες που αποκαλύφτηκαν στο χώρο της διατηρήθηκαν στο βάθος που βρέθηκαν και ενσωματώθηκαν οργανικά με την πλατεία.

Στο χώρο της σημερινής πλατείας τα προηγούμενα χρόνια γινόταν η λαϊκή «αγορά της Τετάρτης», η μοναδική εβδομαδιαία αγορά που λειτουργούσε όλη την ημέρα μέχρι το βράδυ. Για το λόγο αυτό, οι σύγχρονοι Λαρισαίοι, σεβόμενοι την παράδοση, καθιέρωσαν ημιαργία το απόγευμα της Πέμπτης αντί του απογεύματος της Τετάρτης που ισχύει σε όλη την Ελλάδα.

Στο βόρειο τμήμα της πλατείας είναι τοποθετημένη η προτομή του Αριστείδη Λαμπρούλη και νότια βρίσκεται η προτομή του Λόρδου Βύρωνα, δωρεά του Ελληνο-Αμερικανοβρετανικού Συλλόγου.

Πλατεία Βησσαρίωνα
Στο τέλος της οδού Βενιζέλου συναντάμε την πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνα. Σε αυτή βρίσκονται η εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα, που είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες του Αγήνορα Αστεριάδη, το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου και ένα μεγάλο σιντριβάνι.

Πλατεία Αγ. Μπλάνα
Η νέα πλατεία Δημάρχου Αγαμέμνονα Μπλάνα βρίσκεται απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας και την πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνα. Έπειτα από ανασκαφές για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, οι οποίες ανέβηκαν στη στάθμη της σημερινής πόλης και ενσωματώθηκαν με την πλατεία. Σήμερα, οι αρχαιότητες αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της, έχουν περιβληθεί με πράσινο και είναι επισκέψιμες.

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα που κινούνται στο κέντρο. Η ράμπα εισόδου βρίσκεται επί της οδού Κύπρου και η ράμπα εξόδου επί της οδού Ολύμπου, έτσι ώστε να καθίσταται εύκολη η κίνηση των αυτοκινήτων.


Η Κεντρική Πλατεία της Λάρισας
(Φωτογραφία: Αρχείο Ν. Γκόλαντα)
Η Πλατεία Ταχυδρομείου
(Φωτογραφία: Αρχείο Ν. Γκόλαντα)
Η Πλατεία Αρ. Λαμπρούλη
(Φωτογραφία: Αρχείο Β. Τσολάκη)
Η Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α. - Κάσσου Α.)
Η Πλατεία Αγ. Μπλάνα (πρώην Λαού)
(Φωτογραφία: Παπακωνσταντίνου Α.)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.