23/11/2008
Η Γλυπτική

Διαχειριστής

Οι αντιπροσωπευτικότεροι Λαρισαίοι γλύπτες με διεθνή εμβέλεια είναι ο Φιλόλαος και η Νέλλα Γκόλαντα.

Ο Φιλόλαος
Ο Φιλόλαος (Philolaos), αδελφός του φωτογράφου Τάκη Τλούπα, γεννήθηκε το 1923, στη Λάρισα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Μιχάλη Τόμπρο. Μαθήτευσε ακόμη στο εργαστήριο του Αθανάσιου Απάρτη. Ο τελευταίος ήταν μαθητής του Antoine Bourdelle.

Μετά το τέλος των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (1947- 1950), αναχωρεί για το Παρίσι όπου παρακολουθεί την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Θα μαθητεύσει δίπλα στο γλύπτη Marcel Gimond.

Στα έτη κοντά στο 1960, θα αρχίσει να συνεργάζεται με πολλούς αρχιτέκτονες και περιηγητές, και αυτό θα του επιτρέψει να προτείνει το έργο του εντός των δικών τους αρχιτεκτονικών προγραμμάτων και προτάσεων. Το 1963, φιλοτεχνεί το έργο “château-d'eau” στη Βαλέντσια με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα André Gomis, το οποίο τoν κάνει γνωστό διεθνώς ως «γλύπτη των αρχιτεκτόνων». Εκφράζεται παράλληλα με ένα υλικό που τον ελκύει ιδιαίτερα, αυτό του ανοξείδωτου χάλυβα.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθούν οι πτυχώσεις που διακρίνουν τα έργα του από ανοξείδωτο χάλυβα, οι οποίες δημιουργούν διαγώνιες φόρμες με τρόπο που αμβλύνουν τη γεωμετρική αυστηρότητα, φθάνοντας έτσι σε μια παραστατικότητα που χαρακτηρίζεται από φυσικότητα και αυθορμητισμό. Αργότερα, θα στραφεί και σε άλλα υλικά όπως αυτό της terra cota, του beton lave, του ξύλου και μαρμάρου.

Έργο του υψώνεται πάνω από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο πάρκο του Αλκαζάρ.

Η Νέλλα Γκόλαντα
Η Νέλλα Γκόλαντα γεννήθηκε στην Αθήνα, και η καταγωγή της είναι από Λάρισα. Είναι απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Αρχίζει την καλλιτεχνική της ζωή κάνοντας γκραβούρες και μωσαικά από το 1959 μέχρι το 1966. Κερδίζει το δεύτερο βραβείο στην 9η BIENNALE της Αλεξάνδρειας με τις γκραβούρες της και συμμετέχει με γλυπτά έργα στην 12η BIENNALE του Σαν Πάολο. Κάνει προτάσεις για μνημεία στην ύπαιθρο, «Προτάσεις για εξανθρωπισμό του περιβάλλοντος xώρου», οι οποίες είναι τρισδιάστατες, συνθέσεις από μπετόν και πέτρα.

Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές Biennale γλυπτικής τοπίου λαμβάνοντας διακρίσεις σε επίπεδο φιναλίστ. Για τις εικαστικές επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο έχουνε γίνει εκτενείς δημοσιεύσεις σε ειδικά αρχιτεκτονικά βιβλία και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία Βραζιλία).

Έργα της Νέλλας Γκόλαντα, δυο «Γλυπτοί ποταμοί», κοσμούν τις πλατείες Κεντρική και Ταχυδρομείου.


Το μνημείο της Εθνικής αντίστασης, έργο του Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου (Τλούπα)
(Φωτογραφία: Αρχείο Β. Τσολάκη)
Πλατεία Ταχυδρομείου και Α΄& Β΄ τμήμα «Γλυπτού Ποταμού» (1992-96). Έργο της γλύπτριας Νέλλας Γκόλαντα
(Φωτογραφία: Αρχείο Ν. Γκόλαντα)
Κεντρική Πλατεία Λάρισας και Γ΄ τμήμα του Γλυπτού Ποταμού (1996-98). Έργο της γλύπτριας Νέλλας Γκόλαντα
(Φωτογραφία: Αρχείο Ν. Γκόλαντα)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.