27/11/2008
Γυφτοδήμος Κώστας ή Καραγιώργης

Διαχειριστής

Ηγέτης της θεσσαλικής Αντίστασης, επικεφαλής του Στρατηγείου Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ, πέρασε στην ιστορία με το ψευδώνυμο «Καραγιώργης». Βρέθηκε στη Λάρισα απεσταλμένος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ στα τέλη του 1942.

Συγκρότησε πανθεσσαλικές και νομαρχιακές αντιστασιακές οργανώσεις, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την στρατικοποίηση των ανταρτών και μια από τις πρώτες εντολές του ήταν να μην εκτελούνται άτομα για προδοσία, αλλά να σχηματίζεται δικογραφία και να γίνεται παραπομπή στα στρατοδικεία του ΕΛΑΣ. Η σφραγίδα του είναι εμφανής στον θεσσαλικό ΕΑΜ, ο οποίος ξεχώριζε για την πειθαρχία του και το υψηλό ιδεολογικό του επίπεδο. Όταν ανέλαβε τρίτο μέλος της διοίκησης της Θεσσαλικής 1ης Μεραρχίας ξεχώρισε για τα στρατηγικά του καθήκοντα.

Ο ίδιος αποτελούσε παράδειγμα καλής εμφάνισης και επέμενε πολύ στην καλή εμφάνιση των ανταρτών. Ευφυής, οξυδερκής, τολμηρός, δραστήριος, θαρραλέος, διέθετε χιούμορ αφοπλιστικό. Διακρινόταν για την ευρεία μόρφωση, την πνευματική του καλλιέργεια, μιλούσε με ευχέρεια τη γαλλική, γερμανική, ρώσικη και αγγλική γλώσσα και αποτελούσε μια ξεχωριστή μορφή, που αναδείχθηκε μέσα από συνταρακτικά πολεμικά και πολιτικά γεγονότα.

Εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος της επαρχίας Λάρισας, την οποία αντιπροσώπευσε στο Εθνικό Συμβούλιο στους Κορυσχάδες, όπου και εκλέχτηκε στη Γραμματεία σε αναγνώριση των αγώνων του. Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και αναδείχτηκε ένας από τους καλύτερους αρθρογράφους και διευθυντές της.


Πηγή: ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, Οδηγός Νομού Λάρισας, Περιφερειακές Εκδόσεις «έλλα», 2002.


Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.