01/11/2008
Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών

Διαχειριστής

Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών είναι διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε νέους κινηματογραφιστές ηλικίας 22 - 29 ετών. Διεξάγεται κάθε χρόνο το μήνα Μάρτιο, από το 1993, και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την ΕΡΤ.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί ταινίες μικρού μήκους και περιλαμβάνει δύο διαφορετικά διαγωνιστικά τμήματα: το «Διεθνές» και το «Μεσογειακό». Αποτελεί πλέον θεσμό για την Λάρισα και παράλληλα εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα προβολής της πόλης στο εξωτερικό.

Τα βραβεία
Δύο Χρυσοί Ίπποι απονέμονται σε κάθε ένα από τα δύο διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ. Το χρηματικό έπαθλο των 1500 ευρώ του «Μεσογειακού» διαγωνιστικού τμήματος θεσμοθετεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Τα δύο ειδικά βραβεία της επιτροπής συνοδεύονται από Αργυρό Ίππο, ενώ η επιτροπή, κατά την κρίσιν της, απονέμει μέχρι τρεις τιμητικές διακρίσεις σε κάθε τμήμα. Επίσης απονέμονται τα τεχνικά βραβεία της ΕΤΕΚΤ (καλύτερης φωτογραφίας, μοντάζ και ηχοληψίας), τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και το βραβείο της ΚΟΝΤΑΚ για την καλύτερη ελληνική ταινία των δύο διαγωνιστικών προγραμμάτων.

Η Σχολή Σταυράκου προσφέρει υποτροφία δωρεάν φοίτησης για το τμήμα σκηνοθεσίας σε σπουδαστή από το νομό Λάρισας. Η υποτροφία απονέμεται στη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής, Λυκούργου Σταυράκου.

Το 16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ
Το 16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 31 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2008, στο «Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο». Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Κορνάρου. Προβλήθηκαν ταινίες μεγάλων ονομάτων στο χώρο του κινηματογράφου όπως των Μίλος Φόρμαν, Πήτερ Μπρουκ, Ζαν - Λύκ Γκοντάρ, Φόλκερ Σλέντορφ, Λουί Μαλ, Ναγκίσα Όσιμα, Αντρέι Βάιντα, καθώς και το διάσημο Γάλλο σεναριογράφο Ζαν – Κλωντ Καριέρ.

Ο Ζαν - Κλωντ Καριέρ τιμήθηκε με το Χρυσό Ίππο καριέρας. Με το Χρυσό Ίππο καριέρας τιμήθηκε επίσης για την προσφορά του στην 7η Τέχνη ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης.

Τα έπαθλα του Φεστιβάλ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημήτρης Ψωμοδότης.


Το εξώφυλλο προγράμματος 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών
Το εξώφυλλο προγράμματος 6ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών
Το εξώφυλλο προγράμματος 7ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών
Το εξώφυλλο προγράμματος 16ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών
Στιγμιότυπο από το φουαγιέ του Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου (16ο Μεσογειακό Φεστιβαλ Νέων Κινηματογραφιστών)
Ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης κατά τη διάρκεια της βράβευσής του (16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών)

Ήχοι - Βίντεο
Δεν υπάρχουν αρχεία ήχου και βίντεο.

Άλλα Αρχεία
Δεν υπάρχουν αρχεία.