Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 05 Ιουλίου 2022
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Εβραίοι Λάρισα
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Εβραίοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

10/11/2008
Η εβραϊκή παρουσία στη Λάρισα Μέρος Α'


Στη Λάρισα το εβραϊκό στοιχείο έχει συνεχή παρουσία, τουλάχιστον 1900 χρόνων. Σαν πρώτη μαρτυρία γι’ αυτό, είναι η επίσκεψη του Απόστολου Ηρωδίωνα το 150 μ.Χ., ο οποίος απευθύνθηκε στους Εβραίους της Λάρισας για να διδάξει τον Χριστιανισμό.

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2008
Η εβραϊκή παρουσία στη Λάρισα Μέρος Β'


Με τις διαδοχικές αυτές εγκαταστάσεις Εβραίων (βλ. Εβραϊκή Παρουσία Μέρος Α’), η Λάρισα αποτέλεσε ένα μεγάλο εβραϊκό κέντρο με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και απέκτησε τον τίτλο «Mandre de Israel» (Μητέρα του Ισραήλ).

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2008
Ήθη και έθιμα (Γέννηση, θρησκευτική ενηλικίωση, γάμος, θάνατος)


Οι Εβραίοι της Λάρισας διαφύλαξαν, όσο είναι δυνατόν, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, παρά τις αναπόφευκτες επιδράσεις του περιβάλλοντος και της αναγκαίας προσαρμογής τους σ’ αυτό.

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2008
Εβραϊκές γιορτές


Οι εβραϊκές γιορτές, είναι γεμάτες συμβολισμούς και νοήματα. Τηρούνταν, και τηρούνται, όσο είναι δυνατόν, από τους Εβραίους της Λάρισας, έως σήμερα.

διαβάστε αναλυτικά

10/11/2008
Επέτειοι Εβραϊκής Κοινότητας


Επέτειοι, που παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα του εβραϊκού λαού, είναι το Τισαμπεάβ, η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και η επέτειος της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.

διαβάστε αναλυτικά

09/11/2008
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, άλλοτε και σήμερα (Ιστορικά στοιχεία - διοίκηση - δραστηριότητες - σύλλογοι)


Η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί με βάση το Νόμο του Κράτους 2456/20 και σύμφωνα με τον Καταστατικό Κανονισμό που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Μάιο του 1933 και ισχύει μέχρι σήμερα.

διαβάστε αναλυτικά