Αναζητήστε στην Πύλη

Σύνθετη αναζήτηση
 
Αρχική 03 Οκτωβρίου 2022
Πολιτισμός Λαϊκός Πολιτισμός - Άνθρωποι Οι Άνθρωποι Οι Σαρακατσάνοι Λάρισα
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι Βλάχοι
Οι Εβραίοι
Οι Σαρακατσάνοι
Οι Πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
Λάρισα
Οι Σαρακατσάνοι: ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ολες οι κατηγορίες
Δεν υπάρχουν υποκατηγορίες στη Θεματική Κατηγορία που επιλέξατε.

02/11/2008
Ιστορία – Καταγωγή


Οι Σαρακατσάνοι είναι μια πανάρχαια ελληνική νομαδική φυλή η οποία ζούσε στην γεωγραφική περιοχή του ορεινού συγκροτήματος των Αγράφων.

διαβάστε αναλυτικά

02/11/2008
Τρόπος Ζωής


Το τσελιγκάτο ήταν ένας συνεταιρισμός που φρόντιζε για την εκμετάλλευση της παραγωγής. Είτε βρίσκονταν στα βουνά για «ξεκαλοκαιριό», είτε το χειμώνα στα «χειμαδιά» αδέρφια, πρωτοξαδέρφια και δεύτερα ξαδέρφια έσμιγαν τα κοπάδια τους για την καλύτερη παραγωγική συνεργασία και διάθεση των κτηνοτροφικών τους προϊόντων.

διαβάστε αναλυτικά

02/11/2008
Ο Γάμος


Ο Σαρακατσάνικος γάμος, η λεγόμενη «χαρά», αποτελούσε το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή τους και ήταν μια πολύ χαρούμενη εκδήλωση γεμάτη από τραγούδια με ευχές στους νεόνυμφους για την καινούργια τους ζωή.

διαβάστε αναλυτικά

02/11/2008
Ήθη και Έθιμα: Εθιμικό Δίκαιο - Γκουρμπάνια - Χοροί - Τραγούδια


Παλιά οι Σαρακατσάνοι δεν λύνανε τις διαφορές τους στα δικαστήρια, αλλά με τις συμβουλές των γερόντων και την απόφαση του κεχαγιά (αρχιτσέλιγκα).

διαβάστε αναλυτικά

02/11/2008
Η Σαρακατσάνικη Φορεσιά


Η σαρακατσάνικη φορεσιά χαρακτηρίζεται από τη σοβαρότητα των σκούρων χρωμάτων και τα πολλά συμβολικά στοιχεία που αποτυπώνονται πάνω της.

διαβάστε αναλυτικά

02/11/2009
Ανταμώματα


Την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου γίνεται στο Περτούλι Τρικάλων το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσάνων. Αυτό καθώς και άλλα τοπικά που γίνονται επίσης κάθε χρόνο, σε θέσεις που συνήθως ξεκαλοκαίριαζαν οι Σαρακατσάνοι, βοηθούν στη διατήρηση της παράδοσης αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων.

διαβάστε αναλυτικά